Lasītāju klubiņa tikšanās

16. jūnijā plkst.16.00 Bauskas Centrālajā bibliotēkā tikāmies ar rakstnieci Maiju Krekli. Tikšanos vadīja literatūras eksperte un žurnāliste Liega Piešiņa.

Maija Krekle pēc LU Filoloģijas fakultātes latviešu valodas un literatūras nodaļas beigšanas joprojām strādā LU Akadēmiskās bibliotēkas Misiņa bibliotēkā, rūpējoties par tajā savākto latviešu grāmatu krājumu. Autores mīlestība un kaislība pret rakstīšanu ir jūtama katrā viņas darbā, ko spēj sajust katrs lasītājs, kas jebkad ir lasījis Maija Krekles darbus.  Rakstniecei Maijai Kreklei patīk un interesē literāras personības.  Šajā tikšanās reizē vairāk tika runāts par 2019. gada vasarā iznākušo romānu “Melanholiskais valsis. Emīla Dārziņa sapnis par mīlestību”.

"Mana specialitāte literatūrā ir mīlas stāsti,” sirsnīgi atzīst autore. Romāns ir versija par izcilā latviešu komponista likteni un nelaimīgo mīlestību, kas balstīta uz draugu un laikabiedru atmiņām, vēstulēm, piezīmēm un ataino latviešu inteliģences dzīvi pagājušā gadsimta sākumā, tā lappusēs darbojas arī Rainis un Aspazija, Jānis Poruks, Rūdolfs Blaumanis, Edvarts Virza, tulkotāja Marija Stalbova-Eglīte un rakstnieks, latviešu dekadentu vadonis Viktors Eglītis, tomēr stāstījuma centrā ir Emīla Dārziņa dzīves ceļš, kurā tiek zaudēta gan mīlestība, gan draudzība, gan arī sacerētā mūzika.

Kas īsti mudina rakstnieci pievērsties stāstiem tieši par latviešu kultūras personībām? "No vienas puses, es tiešām gribu lasītājus iepazīstināt ar aizgājušo laiku kultūras personībām un parādībām, bet, no otras puses, man jau no bērnības ir daži ļoti mīļi varoņi, mīļi cilvēki. Austra Skujiņa un Emīls Dārziņš ir divi no viņiem.

Ļoti mīļi man bija tieši šie cilvēki, un es negribēju, lai kāds cits par viņiem uzraksta virspusēji, pavirši – būtu bijis žēl, ja šo tēmu kāds izcūkotu.

Protams, nevaru apgalvot, ka mani darbi ir ģeniāli, bet es tiešām tajos esmu ielikusi visu savu sirdi un dvēseli, visu, ko par šo tēmu esmu uzzinājusi. Bet galvenais jau ir tas, ka viņus tiešām mīlu un jūtos ļoti laimīga, ka esmu uzrakstījusi šīs divas grāmatas.

 

 


19.06.2020 13:29 (komentāri: 0)

Iet atpakaļ

Pievienot komentāru