Jaunākās grāmatas jūnijā

Siltie vasaras vakari, kad smaržo pļavu ziedi, griež griezes, dīķī kurkst vardes ir ideāli piemēroti, lai pavadītu mierpilnu un aizraujošu laiku grāmatu pasaulē.

Lūk, ko jūnijs piedāvā nozaru literatūrā, latviešu un ārvalstu daiļliteratūrā! Te aizraujošo lasāmvielu atradīs gan asu sižetu cienītāji, gan romantiķi.

 

Klikšķinot uz grāmatu nosaukumiem, tiks atvērti pilnie izdevniecību apraksti par grāmatu. Atceries par grāmatu pakomāta iespēju!

 

 

 

 

 

LATVIEŠU DAIĻLITERATŪRA


Briedis R. Nulles summa: Dzeja.

Dreiže L. Dejotāja: Iepriekšējām Lauras Dreižes grāmatās ēnas, tumsa un cilvēciska (vai arī – dievišķa) nežēlība, lai gan bija nojaušamas, tomēr atkāpās maliņā, dodot vietu primāri dzīvespriecīgam un gaišam redzējumam, par spīti sarežģītajiem psiholoģiskajiem izaicinājumiem. Šajā grāmatā autores skatījums ir drosmīgi tumšs, tas pievēršas mūsu iedabas sarežģītākajiem aspektiem, tas nenovēršas no bezpalīdzības, vardarbīgām attiecībām, apmātības, naida starp dažādām kultūrām un nodevības. Tomēr brīnumainā kārtā šī grāmata ir dzīvi apliecinoša ne tikai par spīti ļaunumam un tumsai, bet pateicoties tiem kā daļai no daudzveidīgās, neviennozīmīgās un neapšaubāmi interesantās pasaules.

Freimane G. Birst pelni kā sniegs. Otrā pasaules kara sākums. Skaistā, mazā lauku ciematā, vēl kara neskartā, dzīvo jauna un naiva meitene Terēze. Viņas dzīve iesākusies mierpilna un laimīga mātes greznajā laukakmeņu pilī. Kādā dienā ciematā ierodas aizdomīgs svešinieks, kurš negribēdams, izmaina jaunās sievietes dzīvi. Viņa nenojauš, kas patiesībā ir šis skaistais svešinieks ar tik pretrunīgo raksturu.

Kovaļovs L. Tvitera tiesa:  Alberta un Elgas Ādamsonu dzīve pārvēršas naktī, kad viņi uzzina, ka pusaugu meita Rasa izvarota un piekauta degvielas uzpildes stacijas tualetē. Ārvalstīs atzinību ieguvušais latviešu aktieris Ričards Dāvidsons ierodas atvaļinājumā dzimtenē vien uz divām nedēļām, nenojauzdams, ka jau nākamajā rītā pamodīsies kā nīstākais cilvēks valstī - pusaudze apgalvo, ka vainīgais ir Dāvidsons, kurš tobrīd ar draugu kompāniju apstājies pie nomaļā benzīntanka.

Lāce I. Sarunas uz sētas kāpnēm. Stāstos viss notiek pa īstam. Vieglas skumjas dzīves norietā, pieņemot esību bez nožēlas. Jaunības cerības, kuras varbūt pagaisušas bez pēdām, tomēr spējušas piešķirt dzīvei krāsu daudzveidību, kas tekstā atklājas maigos pustoņos.

Munkeviča S. Signe, bezizejas nav! Grāmata ir kā saruna, kā stāsts lasītājam par pieredzēto, saskaroties ar sarežģītu un maz zināmu, lai gan Latvijā un pasaulē gana plaši izplatītu, slimību – epilepsiju. Šis ir stāsts par iešanu caur klasisku un ne tik klasisku ārstniecību. Šis ir stāsts par iešanu caur izmisumu un nevēlēšanos dzīvot līdz satieku un iemīlu sevi ar visu to, kas neatbilst ierastajiem uzskatiem par veiksmīgu dzīvi.

Meļķe L. Nerealizēto potenciālu klubs: Dzejas un zibprozas krājums.

Remess A. Kur dvēsele cēlās spārnos : Bohēma Liepājas krogos.

Sviklāns J. Žults: Liela daļa 21. gadsimta cilvēku dzīves paiet sociālajos tīklos – šeit mēs satiekam draugus, apmaināmies viedokļiem, meklējam palīdzību un arī izlejam sakrājušos žulti. Jāņa Sviklāna ironiskā debijas romāna galvenais varonis Agris sociālajos tīklos pavada gandrīz visu dienu. Darbs šķiet garlaicīgs, tam trūkst prestiža, un arī atalgojums neļauj dzīvot tā, kā gribētos. Ar draugiem īstas saskaņas nav, un atrast meiteni šķiet gandrīz neiespējamā misija. Toties Facebook ļauj radīt ne tikai vienu, bet pat vairākas šķietami veiksmīgas, pašpārliecinātas un ietekmīgas personības.

Tilaks Dz. Kaijas ligzda: Dzīves līkloči ir saveduši kopā visai līdzīgus, tomēr ļoti atšķirīgus piecus cilvēkus, kuriem jākļūst par komandu uz visai ilgu laiku. Par galveno uzdevumu kļūst izdzīvošana neparastos apstākļos, lai finālā iegūtu prāvu naudas summu. Sākot šo romānu, vīruss jau plosījās pilnā mērā, taču likās – teju, teju tas būs pievarēts. Tā nenotika. Toties mēs sākām pielāgoties dažādajiem ierobežojumiem, atšķirīgai ikdienai un turpinājām dzīvot. Arī mani varoņi pielāgojās, pat nezinot, ka lielākie pārbaudījumi, iespējams, ir tikai priekšā.

Zeibots A. Stāsti un teikas Laika vecim: Stāsti, kurus autors ir radījis, iedvesmojoties no ziņu publikācijām. Pārsvarā tie ir jautājumi, kas uztrauc mūsdienu Latvijas sabiedrību un kurus Andris Zeibots vēlreiz aktualizē, radot no tiem stāstus un teikas.

 

ĀRVALSTU DAIĻLITERATŪRA


Deja A. Fandoms:  Vijolīte, viņas draudzenes un četrpadsmitgadīgais brālis dodas uz komiksu saietu, nespēdami vien sagaidīt tikšanos ar iemīļoto aktieri, kurš tēlo galveno lomu “Karātavu dejā”, filmā, kas uzņemta pēc pusaudžu iecienītās grāmatas ar tādu pašu nosaukumu. Ar aktieri viņi tiekas, bet dažu minūšu laikā viss pavēršas negaidītā virzienā. Jaunieši paši nesaprotamā veidā ir iekļuvuši sagrozītās pasaules lamatās. Galvenajā lomā nu ir jāiejūtas Vijolītei, bet vai viņa to spēs? Vai viņa īstenos scenāriju un atvedīs četrotni mājās?

Džeferisa D. Toskānas grāfiene: Ir 1943. gads. Grāfienes Sofijas de Korsi Toskānas muižas mierpilno gaisotni izjauc negaidīta vācu karavīru ierašanās. Vēlēdamās atbalstīt Sabiedroto spēkus, viņa slepenībā no sava vīra Lorenco ir piekritusi dot pajumti ievainotam angļu radistam, tādējādi apdraudot viņu visu dzīvības.

Grimaldi V. Laiks atkal iedegt zvaigznes: Sirsnīgs un aizkustinošs romāns par mātēm un meitām, ģimenēm un neparastām draudzībām, kas liks jums gan smieties, gan raudāt... Ja Anna nebūtu zaudējusi darbu, iespējams, viņa nekad nebūtu uzdrošinājusies rīkoties tik impulsīvi. Viņas vecākajai meitai Hlojai ir septiņpadsmit gadu un kārtējie sirdēsti. Piepeši atklājas, ka meitene ir atmetusi ar roku mācībām licejā un plāno sākt strādāt. Izrādās, arī divpadsmitgadīgā Lilī skolā nejūtas labi...

Gutjeresa K. Dubultā dzīve: Lore Rivera bija precējusies ar diviem vīriešiem vienlaikus, līdz kādu dienu viens no viņiem uzzināja patiesību un nošāva otru. Slepena dubultā dzīve, traģiska slepkavība. Tomēr rakstnieci Kasiju Boumenu interesē kaut kas vairāk par to. Kā šī sieviete spēja dzīvot idillisku ģimenes dzīvi un izturēt melu radīto spriedzi?

Kalaniti P. Kad elpa pārtop par gaisu: Trīsdesmit sešu gadu vecumā, gandrīz desmit gadus veltījis neiroķirurga profesijas apgūšanai, Pols Kalaniti uzzināja, ka viņam ir neoperējams plaušu vēzis. Vairākus gadus pašaizliedzīgi glābis pacientu dzīvības, viņš pats pārtapa par pacientu, kurš apņēmīgi cīnās par savu dzīvību. Savā brīnišķīgajā grāmatā “Kad elpa pārtop par gaisu” Kalaniti stāsta par savu dzīvi pirms slimības, profesijas izvēli, dzīves jēgas un savas sūtības meklējumiem, par ārsta darbu un ētiku, cīņu ar slimību un lēmumu kļūt par tēvu pašā grūtākajā dzīves brīdī.

Keplers L. Lācars: Kriminālromāns : Kādā dzīvoklī Oslo tiek atrasts vīrieša līķis. Pārmeklējot nozieguma vietu, policija saprot, ka upuris ir nodarbojies ar kapu apzagšanu un trofeju kolekcionēšanu, tomēr pats šausminošākais atklājums tiek uziets virtuves saldētavā...

Kerets E. Aizķeršanās galaktikas nomalē: Šajā stāstu krājumā sastopas spilgta iztēle, versmaina aizrautība un dzēlīgs humors, kas sasaucas ar autora iepriekšējos darbos iepazīto ironiju un tieksmi pretstatīt laicīgo un pārpasaulīgo.

Linka Š. Bez vainas: Šajā romānā lasītājus gaida sastapšanās ar jau labi zināmajiem izmeklētājiem Keitu Linvilu un Kalebu Heilu. Ir saulaina un tveicīga vasaras diena. Seržante Keita Linvila sēž vilcienā, kas dodas no Londonas uz Jorku, kad kāda pasažiere panikā lūdz viņai palīdzību: viņu vajājot svešinieks. Un tad jau atskan vairāki šāvieni. Divas dienas vēlāk netālu no Skārboro jauna skolotāja nokrīt no velosipēda, jo kāds pāri ceļam ir novilcis tievu stiepli. Viņa uzreiz zaudē samaņu un vairs nedzird šāvienu. Abas sievietes nav savstarpēji saistītas, taču izmantotais ierocis ir tas pats

Niemi M. Kā nomedīt lāci:  Ir 1852. gada vasara, Kengisas ciems atrodas pašos Zviedrijas ziemeļos, un jaunais Jusi ir aizbēdzis no savām mājām, kurās valda cietsirdība un bads. Viņš kļūst par uzticīgu harismātiskā prāvesta Larsa Levi Lestadiusa mācekli. Lestadiuss ir arī aizrautīgs botāniķis – viņš māca Jusi visu par dabu un augiem, kā arī lasīt un rakstīt, mīlēt un cienīt Dievu. Lestadiusa kaismīgie svētdienas sprediķi sniedz pestīšanu zemniekiem un viņu kalpiem, bet rada nepatiku vietējo kungu aprindās, kuru ienākumi mazinās, ļaudīm izvēloties atturību.

Perēna V. Svaigs ūdens puķēm: Violeta Tusēna ir kapsētas pārzine mazā Burgundijas pilsētiņā. Sērojoši tuvinieki, regulārie apmeklētāji un arī kolēģi iegriežas viņas namiņā sasildīties vai rast mierinājumu. Kādu dienu ierasto ikdienu izjauc policijas komisāra Žiljēna Sola ierašanās. Viņš vēlas izkaisīt savas mātes pelnus uz pilnīgi sveša cilvēka kapavietas. Un diezgan ātri kļūst skaidrs, ka Žiljēna neizprotamajai vēlmei ir kaut kāda saistība arī ar Violetas pašas sarežģīto pagātni.

Silvere Dž. Viena nakts uz salas: Kleo Vaildere savu trīsdesmito dzimšanas dienu grasās pavadīt kādā nomaļā Īrijas namiņā, lai sieviešu žurnālam sagatavotu rakstu par to, ka beidzot ir jāiemīl pašai sevi un jāpārstāj meklēt otro pusīti.
Liels ir Kleo pārsteigums, kad, vētrainā vakarā ierodoties namiņā, viņa tur sastop kādu svešinieku. Izrādās, arī amerikānis Maks te grasās apmesties. Un, lai būtu pavisam jautri, šī mājiņa ir paredzēta medusmēneša baudītājiem.

 

 

NOZARU LITERATŪRA


Filozofija

Heidegers M. Malkas ceļi.

Psiholoģija. Ētika

Svifta R. Dzīves prasmes.

Godins S. Radošais ceļojums.

Socioloģija

Ruks M. Piebūrums-19.

Ekonomika. Tautsaimniecība. Kara lietas.

Šarma R. 10 noteikumi veiksmīgām valstīm.

Rislaki J. Starp dzīvību un nāvi.

Dabaszinības

Supervienkāršā fizika.

Medicīna

Fangs Dž. Aptaukošanās kods.

Grietiņa S. Izvēlīgā ēšana.

Venks G. Smadzenes un pārtika.

Heidžeski N. Lielā jogas rokasgrāmata.

Lauksaimniecība

Zirgi un poniji.

Uzturs. Kulinārija

Puga L. Veselīga uztura ceļvedis ģimenei.

Grēgers M. How not to die: pavārgrāmata.

Māksla. Mūzika. Kino. Sports

Pizāns V. Kukaini, ragaini: Dziesmas bērniem.

Uzulniece A. Mans kino (un) laiks. 2.daļa.

Novadpētniecība

Viegliņa-Valliete G. Fantastiskā vēsture.

Vēsture. Biogrāfijas. Kultūras vēsture

Klišāns V. Ukrainas vēsture.

Priedītis I. Dzīves komandējums.



tl_files/images/BCB2022/Gramatu jaunumi junija.jpg

 

Izmanto iespēju un rezervē grāmatas mājās! Ja Tev nav autorizācijas dati, tad vispirms jāatnāk uz bibliotēku un abonementā jāpalūdz izveidot lasītāja autorizācijas datus - lietotāja vārdu un paroli, lai varētu pilnvērtīgi izmantot kopkatalogu. Tajā varēsi sekot līdzi pie sevis esošo un pasūtīto grāmatu skaitam, kā arī elektroniski pieprasīt grāmatas nodošanas termiņa pagarināšanu.

 

Bibliotēka ir atvērta Tev!


Lai rokas stiepiena attālumā vienmēr prātu kustinoša un sirdi sildoša grāmata!



 



10.06.2022 10:39 (komentāri: 0)

Iet atpakaļ

Pievienot komentāru