Jaunākās grāmatas decembrī

Kad zemi pārklāj pūkains sniedziņš, kad sarma, rītos smaidīdama, rotājas koku zaros un lāstekas savus degunus pieglauž logu rūtīm, tuvojas Ziemassvētku laiks. Neskatoties uz to, ka vakaros agri paliek tumšs, šie svētki tik un tā paliek paši gaišākie. Šajā laikā, iepriecinot mūsu lasītājus, esam papildinājuši savu grāmatu krājumu ar jaunāko literatūru.


Klikšķinot uz grāmatu nosaukumiem, tiks atvērti pilnie izdevniecību apraksti par grāmatu. Atceries par grāmatu pakomāta iespēju!

 

 

LATVIEŠU DAIĻLITERATŪRA

 

 

Bērziņa I. Učenes piezīmes uz burtnīcas malām: Manuprāt, mums katram kādreiz ir gribējies iebāzt degunu citu darīšanās, būt gudrākiem un visu zinošiem, iejaukties tur, kur nevajag, lai gan neviens pēc mūsu padoma neilgojas. Neremdināma savulaik ir bijusi vēlme ieskatīties pa atslēgas caurumu, atplēst citam adresētu vēstuli... Ne tagad, bet ļoti agros pusaudzes gados noteikti tā ir bijis, vismaz man – Signijai Mākonei.
Tagad jums katram, kas atver šo dienasgrāmatu, tāda iespēja tiek dota – pāršķirstīt un lasīt ierakstus tajā. Diendienā savā somiņā līdzi esmu nēsājusi parastu burtnīcu, kas allaž noderējusi kādas viedas atziņas vai domas pierakstīšanai, savu izjūtu un emociju izvirdumiem. Tās ir skaļi neizteiktas sajūtas un pārdzīvojumi, kas krājušies uz burtnīcas lappušu malām gada garumā. Daži ieraksti tapuši tagadnes formā, bet daži no tiem atstāstīti pagātnē, tie atšķiras arī apjoma ziņā – viens otrs tikai pāris teikumu garš, bet cits aizņem vairākas lappuses.

Dreika D. Es mīlu tikai: Romāns ir ģimenes sāga, aplūkojot likteņus vairākās paaudzēs. Šajā reizē – pievēršoties franču literatūrai un diplomātijai, jo pēdas ved pagātnē, atklājot norises, kas savādā kārtā saskan ar mūsdienu notikumiem. Autore palikusi uzticīga mīlestībai pret klasiku un vēsturi, izmantojot šīs zināšanas un savus tulkojumus, lai stāstītu par jūtām, kas šādā vai tādā veidā skārušas mūs visus.

Eglītis A. Ticībai un gaismai:  Dzeja

Judina D. Viņš vairs neatgriezīsies: Pirms vainot likteni, ieskaties spogulī! Liedagā atrastie septiņi zobu protēžu pāri izrādās baisa zīme – viens piederējis ģenerālim Bozem, kurš jau labu laiku pazudis bez vēsts. Pulkvežleitnantam Kaķītim tiek piedāvāts paaugstinājums – policijas priekšnieka krēsls; ar nosacījumu – atrast pazudušo. Tikmēr Mežāju skolā, kur sācis mācīties Mika dēls Uģis, tiek uzspridzināts ķīmijas kabinets un nogalināts pasniedzējs; policija vaino Uģi. Atklājas melni un draudīgi noslēpumi no viņa mātes – Kaķīša jaunības dienu aizraušanās Sandras – pagātnes. Mežāju doktorāta uzgaidāmajā telpā pieņemšanas laikā nomirst vīrietis. Izrādās – viņš nogalināts. Ap pūčmājniekiem un viņu draugiem savijas melnas aizdomu ēnas, ko var izkliedēt tikai kopīgiem spēkiem.

Kalna Z. Paaudžu ienaidā: Varoņu dzīvesstāsti cauri gadsimtiem vijas, cieši saaužoties ar dzimtās Latvijas likteni. Cik daudz sāpēts un ciests, pakļaujoties pastāvošās varas likumiem... Un varas – tās mainās tik bieži, izmantojot nesaudzīgas metodes. Pāri latvju zemei brāžas revolūciju viesuļi, nežēlīgi plosās karu mašīnas. Aizrestotajos vagonos izsūta latviešu tautas dvēseli. Par ko? Vai par to, ka savu tēvuzemi mīl un kopj? Kur brīvība? Kur tēvutēvu zeme? Kur kailās dzīvības vērtība? Kara ložu plosīta, zem vilcienu riteņiem samalta, cilvēka dvēsele taisnības alkst.

Kompaņīkova M. Piektā laiva: Aizkustinošs stāsts par meiteni, kura postkomunistiskajā Slovākijā visiem spēkiem cenšas parūpēties par sevi un citiem. Divpadsmit gadus veco Jarku emocionāli pametusi viņas nenobriedusī, izlaidīgā māte. Likteņa ziņā atstātā meitene ir spiesta rūpēties par savu kašķīgo, mirstošo vecmāmiņu, lai nenosmaktu postkomunistiskā betona džungļos, lai izdzīvotu Bratislavas daudzdzīvokļu ēkas sociālajā vakuumā. Viņa vada dienas, klaiņojot pa ielām un sapņojot vienīgajā vietā, kur jūtas droši: mazajā dārziņā, ko Jarka mantojusi no nekad nesatiktā vectēva. Kādu dienu, dodoties uz dārzu, viņa apstājas piepilsētas dzelzceļa stacijā un impulsīvi nolaupa dvīņu mazuļus. Jarka balansē uz katastrofas sliekšņa, un, cenšoties rūpēties par mazuļiem, meitene atklāj sevi.

Lagzdiņa G. Pareizs laiks: Vai ar aizlauztiem spārniem iespējams lidot?
Pēc padsmit gadu laimes meklējumiem ārzemēs Terēze atgriežas Latvijā, lai kārtējo reizi visu sāktu no sākuma. Arī viņas jaunākajai māsai Gundegai dzīvē nav gājis viegli, bet nu beidzot viss šķiet nokārtojies – ir lielisks vīrs, pārtikusi dzīve un gaidāms pirmdzimtais. Arī Terēze sapņo par normālu ģimeni, taču karmas grābeklis nemitīgi piespēlē nepareizos vīriešus. Vai šoreiz viss izdosies vai arī sagaida kārtējais belziens pa pieri? Un kas ir labāk – turēties pie saviem principiem līdz galam un būt vienai un vientuļai vai nodot tos un samierināties ar laimes druskām no citu galda?

Puče A. Ar baltiem cimdiem: Kad apzina un saprot, kas patiesībā notika ar Raini, viņam dzīvam esot, ir diezgan viegli izskaidrot to vājprātīgo spēli, kurā vēlāk tika ierauta Latvija, sākot ar okupāciju un turpinot līdz pat šodienai... Šī radītā sistēma un rafinētie algoritmi ir jāmaina, un tas nozīmē, ka mums diemžēl vai par laimi ir jāmaina arī attieksme pret vienu no izcilākajiem latviešiem. Reti kad var teikt, ka cilvēkam paveicies, ka viņš nomiris īstajā laikā. Rainim ir paveicies, jo viņš tika gatavots ļoti riebīgai misijai, kas nekādi nesaistījās ar Latvijas suverenitāti. Arī labklājības tur nebūtu, vēl mazāk – cilvēcības. Ja nebūtu nomiris, Pliekšāns četrdesmitajā brauktu uz Maskavu un pirmajā rindā stāvētu uz ceļiem krievu priekšā, lai atdotu komunistiem mūsu valsti. Citu variantu dzejniekam nemaz nebūtu – to šī grāmata skaidri atklāj.

Račko K. Es neesmu tava: Populāra televīzijas sarunu šova vadītāja Virdžīnija Leimane vilšanos par savu rutīnā iestigušo laulību un aizdomas par vīra neuzticību cenšas apslāpēt darbā un rūpēs par piecgadīgo meitu. Liktenīga iepazīšanās ar talantīgo, šarmanto rakstnieku Aleksu Neitu uzjunda kaisli, kādu viņa neatceras pazinusi, un satricina visas vērtības, kādas viņai kā sievietei līdz šim bijušas. Bet vai, liekot riskantas likmes attiecību spēlē, tu krāp otru cilvēku vai… pati sevi?

Roga K. Kroplis: Tots, sava atšķirīgā izskata dēļ, līdz 23 gadu vecumam ir uzaudzis slēgtā vidē — vecāku mājā, praktiski četrās sienās, ārpasauli iepazīstot tikai caur grāmatām, televīziju un internetu. Pienāk mirklis, kad abi vecāki pamet šo burvīgo pasauli un atstāj dēlam noslēpumu pilnu zīmīti ar mīklainiem pavedieniem. Visa viņa dzīve ir viens liels noslēpums un ir pienācis laiks pamest māju, lai saviem spēkiem atklātu patiesību par savu izcelsmi. Un ceļojums it kā pazīstamajā, bet tomēr tik svešajā pasaulē var sākties…

Strēlerte V. Raksti. 3.sējums.

Streičs Ē. Latviešu dēkainis krievu armijā : Grāmatā aprakstītas latviešu un igauņu puišu gaitas krievu armijā pagājušā gadsimta sešdesmitajos gados. Trulums un loģiskā saprāta trūkums, kas tajā valdīja toreiz, šķiet, nav mainījies, bet kļuvis tikai vēl dziļāks un noziedzīgāks. Bet jaunība un izcila humora izjūta to padarīja panesamu, un krievu militāristu īstā seja te atklājas zem daudziem slāņiem.

Šteinbergs I. Jaunība: Triptihs.

Tirzītis G. Leģionārs: Mājās! Pēc vairākiem izsūtījumā pavadītiem gadiem bijušais leģionārs Roberts atgriežas Rīgā. Viņam paveicies ne tikai palikt dzīvam, bet dzīvus un ģimenes agrākajā mājvietā atrast arī tuviniekus - brāļa ģimeni. Vēl pēc kāda laika - arī iekārtoties gluži tīkamā darbā. Tiesa, dzīvoklis nu jādala ar svešiniekiem, ar padomju realitāti aprast grūti, tomēr laiks un jaunatklāta mīlestība pamazām dziedē brūces...

 

 

ĀRVALSTU DAIĻLITERATŪRA



Ārnstede S. Kad uz spēles likta sirds: Agrā jaunībā Dēzija un Sems bija kā traki viens pēc otra, bet pēc kādas neveiksmīgas ballītes viņu attiecības izjuka. Pieaugot nevienam no viņiem tā īsti nav līdz galam izdevies aizmirst notikušo. Kopš tā laika pagājuši jau piecpadsmit gadi. Tagad Dēzija ir augsti kvalificēta drošības eksperte, kura strādā dažādos karstajos punktos un karadarbības zonās daudzviet pasaulē. Lai gan Dēzija ieņem vadošu amatu skarbā biznesā, kurā sievietes ir reti sastopamas, viņu vēl joprojām nomāc atmiņas par seno notikumu…

Džasi J. Mājupiešana: Gana, 18. gadsimts. Divos dažādos ciematos piedzimst divas pusmāsas, kuras neko nezina viena par otru. Viņām lemts atšķirīgs liktenis: viena tiek izdota par sievu bagātam anglim, vergu tirgotājam, un vada pārtikušu dzīvi Keipkoustā Raga piekrastē, bet otra tiek sagūstīta un pārdota verdzībā. Mēs iepazīstam abu māsu un viņu pēcnācēju likteņstāstus astoņās paaudzēs.

Folija K. Divi portreti: Keitas Dārlingas ģimenes vēsture ir noslēpumā tīta - zināms vien tas, ka viņas māte, pasaulslavena balerīna, pēc piedzimšanas tika atstāta bērnunamā. Kad traģiskā negadījumā Keita zaudē savu māti, jaunās sievietes pasaule sabrūk. Par cerību staru kļūst kāda maza glezniņa, kurā atainotā svešiniece ārkārtīgi līdzinās Keitas mātei... un viņai pašai. Turklāt šo portretu gleznojis leģendārais mākslinieks Tomass Stafords. Keita dodas uz Korsiku pie savrupā kunga, lai uzzinātu stāstu, kas, iespējams, mainīs visu viņas dzīvi.

Hanna K. Četri vēji: Romāns vēsta par neizmērojamu mātes mīlestību, sieviešu uzticīgo draudzību un spēju atkal mīlēt, neraugoties ne uz ko. Tas ir iedvesmojošs stāsts par izdzīvošanu, cerībām un visu to, ko spējam paveikt sev tuvo cilvēku labā...

Heigs M. Ziemassvētku zēns: Vienpadsmit gadus vecais Nikolass, kuru tēvs mēdz saukt par Ziemassvētku zēnu, savā dzīvē saņēmis tikai divas dāvanas – koka ragavas un rāceņa lelli. Tomēr viņš ir laimīgs, jo tās gatavojuši viņa mīlošie vecāki. Bet kādu dienu, kad tēvs neatgriežas, kā bija solījis, Nikolass dodas uz Ziemeļpolu viņu meklēt. Pa ceļam zēns iedraudzējas ar īgnu ziemeļbriedi, uzveic draudīgu trolli un atklāj maģisko elfu ciemu, kuru var saskatīt tikai tas, kurš no sirds tic..

Kvinna Dž. Bridžertoni. Džentlmeņa piedāvājums: Sofija Beketa pat sapņos nebija pieļāvusi domu, ka varētu ielavīties lēdijas Bridžertonas slavenajā masku ballē – un ka viņu tur gaidīs Sapņu Princis! Kaut gan Sofija ir grāfa meita, augstprātīgā pamāte ir uzspiedusi viņai kalpones lomu. Taču tagad, virpuļojot dejā dzīvespriecīgā un nepiedienīgi skaistā Benedikta Bridžertona stiprajās rokās, viņa jūtas kā karaliene. Diemžēl Sofija zina, ka visa burvība beigsies, līdzko pulkstenis sitīs pusnakti.

Lekberga K. Kaste: Kastē, kas caurdurta ar zobeniem, atrod mirušu sievieti, un policija ir neizpratnē – vai tas ir neveiksmīga burvju trika rezultāts vai īpaši nežēlīga slepkavība? Lietu izmeklē Mina Dabiri, Stokholmas policijas izmeklētāja, kopā ar Vincentu Valderu, mentālistu un psihologu. Tiek atrasta kopsakarība ar kādu citu noziegumu, un izmeklētājiem kļūst skaidrs, ka viņiem ir darīšana ar cietsirdīgu sērijveida slepkavu, kurš jāatrod, pirms tiek nogalināts nākamais. Temps aizvien paātrinās, un Minai un Vincentam jāapsteidz slepkava – viņiem jāizprot tā domu gājiens –, lai spētu viņu apturēt.

Norta K. Un parādās cerība: Mani sauc Cerība Ardena, un tu noteikti nezini, kas es esmu. Bet mēs esam tikušies iepriekš — jau tūkstoš reižu. Tas sākās, kad man bija sešpadsmit. Tēvs aizmirsa aizvest mani uz skolu. Māte uzklāja galdu nevis četriem, bet trim. Draudzene paskatījās uz mani un redzēja svešinieci. Lai ko es darītu, lai ko teiktu, lai kādus noziegumus pastrādātu — tu nekad mani neatcerēsies. Tādēļ mana dzīve ir sarežģīta. Tādēļ es esmu bīstama. “Un parādās Cerība” ir stāsts par jaunu sievieti, kuru neviens neatceras, — taču viņas stāstu jūs neaizmirsīsiet

Paolo P. Ielas zēni: Otrā pasaules kara izskaņā Roma ir drupās, visapkārt nabadzība, pilsētā joprojām vācieši, un policija cenšas aizkavēt zādzības, kas notiek uz katra soļa. Svelmainā jūlija rītā nomales puika Ričeto dodas uz baznīcu, lai saņemtu savu Pirmo komūniju. Necik ilgi, un viņš apzog aklu ubagu, bet par iegūto naudu noīrē laivu, lai kopā ar draugiem dotos izbraukumā pa Tibru…

Pataki  E. Spožās dzīves aizkulises: Misis Pousta, jūs vēlas satikt prezidenta kungs un pirmā lēdija… Ar šādiem vārdiem mēdza sākties gluži parasts vakars viņas dzīvē. Mārdžorija Merivetere Pousta bija izcila namamāte, talantīga uzņēmēja, veikla politisko sarunu vedēja, dāsna labdare, kaislīga mīļotā un krāšņa sieviete. Viņa nopelnīja miljonus, vēl būdama pavisam jauna, vadīja biznesa impēriju, pirka dārglietas pie Kartjē, atvēra zupas virtuves… Jebkas, kam Mārdžorija ķērās klāt, tika darīts ar degošu sirdi.

Railija L. Slepkavības Flīthausā: Kāda skolēna nāve Norfolkas privātskolā šokē visus, un prestižās skolas direktors ļoti cer, ka tas ir tikai traģisks negadījums.
Taču policijai notikušais šķiet aizdomīgs, un lietas izmeklēšana tiek uzticēta detektīvinspektorei Džezminai Hanterei. Kopā ar uzticamo kolēģi seržantu Mailsu Džezmina nokļūst privātskolas slēgtajā vidē, un līdz ar liecinieku iztaujāšanu par Čārlija Kavendiša traģisko bojāeju sākas satraucošu un neparedzētu notikumu virkne.

Šveicere E. Ziemassvētku runcis: Veiksmīgajai juristei Laurai, kura nekad nav vēlējusies mājsaimnieces lomu, negaidīti nākas parūpēties par trim māsas bērniem. Sākotnēji Laura ir pārliecināta, ka netiks ar uzdevumu galā, taču, tā kā viņa māsas bērnus ļoti mīl, Laura ir apņēmusies darīt visu, lai tiem dotu vislabākās mājas. Un, it kā jau nebūtu gana grūti, visam pa vidu vēl pieklīst mazs runčuks, un arī jaunais kaimiņš sāk sagādāt pamatīgas galvassāpes. Taču tad viss mainās, un drīz vien tik ļoti pragmatiskā Laura saprot, ka Ziemassvētku brīnums tik tiešām pastāv. Brīnišķīgs Ziemassvētku romāns, kas ļauj noticēt mīlestībai.

Vigāna D. Bērni ir karaļi: Savā jaunākajā gandrīz trillera cienīgajā psiholoģiskajā romānā Delfīne de Vigāna caur divu sieviešu diametrāli atšķirīgo likteņu prizmām ļauj palūkoties aiz sociālo tīklu radītā mūsdienu sabiedrības portreta – kad vīzija par slavu un veiksmi ir vien mānīga ilūzija, kas ne tikai aizēno patiesas vērtības, bet iedragā un pat izposta cilvēku dzīves.

Žadans S. Internāts: Kāds jauns ukraiņu valodas skolotājs dodas pakaļ savam trīspadsmitgadīgajam māsasdēlam uz internātu, kas atrodas pilsētas viņā galā, taču izrādās, ka apkaimē negaidīti sākusies karadarbība, valda vispārējs haoss, notiek apšaudes un vairs nevar saprast, kurš ir savējais un kurš – ienaidnieks. Jebkurā brīdī zem kājām var sprāgt mīna, ap sagrauto māju drupām siro bezpajumtnieki suņi, un apātiski, bezpalīdzīgi cilvēki maldās pa apokaliptisko pilsētas ainavu.

 

 

NOZARU LITERATŪRA

 

Okultās zinātnes

Meistere U. Projekts cilvēks: Sarunas par esību, sūtību un būtību

Irbīte M. Hiromantijas rokasgrāmata katram.

Segliņš V. Orākuli antīkajā pasaulē.

Darakova V. 9 arhetipi vēdiskajā numeroloģijā.

Psiholoģija

Hauzels M. Naudas psiholoģija.

Meistere U. Kā sarunāties ar bailēm?

Vidnere M. Stresa menedžments.

Reliģija. Teoloģija.

Renārs G. Mīlestība nav aizmirsusi nevienu: Atbilde dzīvei.

Politika

Aro J. Putina troļļi.

Juridiskās zinātnes

Medicīnas tiesības. 2. papildinātais izdevums.

Kara lietas

Klimovičs A. Kara reportieris ceļā.

Jēkabsons Ē. Latviešu virsnieki Krievijas impērijas armijā.

Pedagoģija

Līsmans K. Izglītība kā provokācija.

Dabaszinātnes

Bērnerss- Lī M. Planētas B nav.

Medicīna

Sudraba V. Psihosomatiskā medicīna.

Mēs to varam: kas jāzina par Alcheimera slimību un citām demences formām

Ivuškāns A. Pēda un potīte.

Sporta medicīna: teorija un prakse.

Pārtika. Uzturs

Galēja I. Svinam ziemu!

Puķe R. Piparēdiens pa vienkāršo.

Ozoliņa A. Kūku karaliene

Ramosa E. Keto diēta iesācējiem.

Grāmatvedība. Uzņēmējdarbība

Bojarenko J. Praktiskā finanšu grāmatvedība. 1. daļa.

Māksla. Teātris. Mūzika

Guļevska L. Mihails Kublinskis. Lielais noslēpums.

Zvirbulis M. Esmu mierīgs kā pielādēts lielgabals.

Krutins V. Gleznas.

Klotiņš A. Mūzika bēgļu gaitās: latviešu mūzikas dzīve un jaunrade pēckara Eiropā, 1944- 1951.

Tumans H. Antīkie tēli Rīgas ielās.

Vilsons M. Simbolu slepenā valoda.

Zilgalvis J. Sakrālās arhitektūras un mākslas mantojums vēsturiskajā Ogres rajonā.

Literatūrzinātne. Valodniecība.

Jablovska G. Aspazija. Rainis. Nams.

Kārkla Z. Iemiesošanās: Sievišķās subjektivitātes ģenealoģija latviešu rakstnieču prozā.

Mežs I. Latviešu uzvārdi arhīvu materiālos. Vidzeme. 1. un 2.daļa.

English for everyone.

Novadpētniecība

Urtāns J. Jaunatklātie pilskalni Latvijā. 1998 – 2021.

Vēsture. Kultūras vēsture.

Harari J. Neapturamie mēs : kā mēs pārņēmām varu pasaulē.

Remess A. Karostas noslēpumu skartie.

Linde M. Krievijas-Ukrainas kara priekšvēsture.

Ķibilds M. ATSLĒGAS. Gadsimta vēstures atradumi.



tl_files/images/BCB2022/Jaunumi decembri.jpg


Izmanto iespēju un rezervē grāmatas mājās! Ja Tev nav autorizācijas dati, tad vispirms jāatnāk uz bibliotēku un abonementā jāpalūdz izveidot lasītāja autorizācijas datus - lietotāja vārdu un paroli, lai varētu pilnvērtīgi izmantot kopkatalogu. Tajā varēsi sekot līdzi pie sevis esošo un pasūtīto grāmatu skaitam, kā arī elektroniski pieprasīt grāmatas nodošanas termiņa pagarināšanu.

 

Bibliotēka ir atvērta Tev!


Lai rokas stiepiena attālumā vienmēr prātu kustinoša un sirdi sildoša grāmata!



 



14.12.2022 15:58 (komentāri: 0)

Iet atpakaļ

Pievienot komentāru