Grāmatu svētki Bauskā

15. septembra pēcpusdienā Bauskas Kultūras centrā norisinājās Bauskas Centrālās bibliotēkas rīkotie „Grāmatu svētki - Dzejas svētki”! Paralēli grāmatu tirdzniecībai, ko nodrošināja SIA „Latvijas Grāmata”, svētku apmeklētājiem bija iespēja baudīt lielisku dzejiski muzikālu pasākuma programmu, tā iezīmējot septembri arī kā dzejas mēnesi.

 

„Grāmatu svētkus - Dzejas svētkus” ar vairāk kā stundu garu priekšnesumu - muzikālu dzejas izrādi „Mīlestības gads” - atklāja aktieris Mārtiņš Vilsons. Vienlaikus vīrišķīgi un romantiski tika skandēti Aleksandra Čaka dzejoļi, ko papildināja komponista un izpildītāja Nika Matvejeva dziesmas ar A. Čaka vārdiem - M. Vilsona un viņa ģitāras izpildījumā.

 

Kā nākamais ar stāstījumu par to, kā top viņa dzeja dalījās dzejnieks Čaks Veidens - autors, kurš, kā apgalvo viņš pats, ir ietekmējies gan no A. Čaka, gan E. Veidenbauma daiļrades, uz ko norāda arī viņa izvēlētais pseidonīms. Stāstījumu un dzejoļu lasījumu Čaks Veidens noslēdza ar paša komponētu dziesmu ģitāras pavadībā.

 

Nākamo „Grāmatu svētku - Dzejas svētku” priekšnesumu sniedza Vecsaules pagasta amatierteātris „Vecsaule”, kuri, skatītāju silti sagaidīti, iepriecināja ar dzejas izrādi „Nakts raksti” (režisore Gunta Siliņa). Deviņu aktieru sastāvā uzvedumā harmoniski un viegli tika izstāstīja dzejas stāsti par ziediem, par laimi, par sieviešu vārdiem un par prieku, ko sniedz dzīve!

 

Ar ļoti īpašu sajūtu un pozitīvām emocijām mājās devās tie, kuri sagaidīja svētku pēdējo viesi - Kārli Kazāku - mūziķi un grāmatas „Sākums mūs atrod pats”(2021) autoru. Nepiespiestā gaisotnē K. Kazāks dalījās ar saviem ceļojumu stāstiem, par tajos satiktajiem tik dažādajiem cilvēkiem, interesantiem faktiem par Latvijas apvidvārdiem, par Latvijā sastopamajiem dialektiem, par meklējumiem un atradumiem, un galu galā - ar stāstu par sevi pašu. Priekšnesumu caurstrāvoja sirsnība, humors, smiekli un, protams, dvēseliski saviļņojoša un aizkustinoša mūzika.

 

„Grāmatu svētku - Dzejas svētku” ietvarā tika domāts arī par jauno lasītāju paaudzi - dienas pirmajā pusē notika tikšanās ar rakstniekiem gan Bauskas Bērnu bibliotēkā, gan Bauskas skolās.  Bauskas pilsētas pamatskolā un Bauskas Bērnu bibliotēkā viesojās un ar bērniem tikās bērnu grāmatu autore Luīze Pastore, bet Bauskas Valsts ģimnāzijā un Bauskas 2. vidusskolā ar vidusskolniekiem interesantos stāstos gan par sevi, gan literatūru dalījās ražīgā rakstniece Zane Nuts un debitants fantāzijas žanra literatūrā - Toms Deimonds Barvidis.

 

 

Liels paldies „Grāmatu svētku - Dzejas svētku” apmeklētājiem par kopā būšanu, par uzticību, par mīlestību uz literatūru, paldies par piepildīto zāli! Tiekamies atkal nākamgad!

 

Ieskats grāmatu svētkos pieejams šeit!


20.09.2023 16:12 (komentāri: 0)

Iet atpakaļ

Pievienot komentāru