Grāmatu jaunumi oktobrī

Klāt oktobris ar literatūras jaunumiem un jauno grāmatu dienu – sestdien, 14. oktobrī! Ir pienācis laiks, kad rudens vēji dzenā birstošās koku lapas, bet grāmatu mīļotāji šķir vienu lapu pēc otras un iegrimst interesantajā un aizraujošajā grāmatu pasaulē! Šis mēnesis bagātīgs ar grāmatām gan nozaru, gan ārzemju, gan latviešu autoru literatūrā, ko sarūpējušas bibliotēkas komplektēšanas meitenes. Tik tiešām - grāmata – tā ir dāvana, kuru var atvērt atkal un atkal!

 

Klikšķinot uz grāmatu nosaukumiem, tiks atvērti pilnie izdevniecību apraksti par grāmatu. Atceries par grāmatu pakomāta iespēju!

 

LATVIEŠU DAIĻLITERATŪRA


Baranovska Z. Astoņas mīlestības. Elita Drāke: Astoņas mīlestības” ir aizraujošas kā Holivudas kino, tikai izdzīvotas tepat Latvijā, kad te vēl bija dziļa padomija, un arī tad, kad jau bija atgūta brīvība.  ” Astoņas mīlestības” ir ļoti patiesas, izstāstot, kā jauna meitene izaug par elegantu sievieti, un kā šajā “savvaļas puķē” izplaukst spēcīga personība. “Astoņas mīlestības” ir veltījums mīlestībai, taču lasītājs tiek izaicināts to atklāt aiz katra krāsainā attiecību stāsta.

Daukste-Silasproģe I. Balsis pār jūru: Romānu un monogrāfiju sērija Es esmu…Monogrāfija ir par latviešu rakstnieku, dzejnieku un mākslinieku Gunaru Janovski. Rakstnieks ne reizi vien atzinis, ka darbos ir izdzīvojis savu dzīvi dažādos variantos un iespējās, ka nav varējis uzrakstīt neko, kam pats nav bijis līdzdalībnieks vai vērotājs. Tā ir Janovska prozas būtiska iezīme, un tajā saskatāms arī viņa prozas spēks — dzīvot ar savu laiku un izdzīvot savu laiku, meistarīgi savas dzīves pavedienus saaužot ar literāro varoņu dzīvi.

Egle J. Latvju pacients:Janas Egles jaunākie stāsti ir par cilvēkiem mums līdzās – tiem, kas varbūt nav pareizi saprasti, kas meklē zaudētos pavedienus un atduras pret dzīves skarbajām vai skaistajām nejaušībām. Ierasto kailo skarbumu autores daiļradē ir papildinājusi pašironija un melnais humors, radot platformu fantāzijai un līdzpārdzīvojumam.

Krūmiņa S. Zvaigžņu dārzi: Elga strādā observatorijā par šovu vadītāju, vislabprātāk atpūšas mežos un nekādiem māņiem netic. Tomēr pēc naksnīgas pastaigas pa purvu viņai no prāta neiziet kāds spokains, šķietami parasts nokaltis koks. Brīžiem liekas: tas viņu gluži vai vajā. Gatavojot šovu par senlatviešu debesu mītiem, Elga uzzina, ka folklora glabā daudz nezināmā - stāstus, kas senčiem izskaidroja pasauli, simbolus, kas mierināja grūtībās un brīdinājumus uzmanīties veļu valstības tuvumā. Nav viegli tam visam noticēt, taču notikumi ap Elgu kļūst arvien baisāki, un nav atliek cerēt - folklorā būs atrodams arī glābiņš....

Neimanis Z. Dubultportrets: Šis romāns ir aktiera Zigurda Neimaņa debija lielajā prozā. Tajā tiek atklāts kādas slepkavības izmeklēšanas process. Darbā divas galvenās personas - pensionēts izmeklētājs Pauls Ezerlīcis, saukts par Sapalu, un noziedznieks, iespējamais slepkava, bijušais bērnunama audzēknis Arturs Kaminskis jeb Džīnō. Autors pamīšus apraksta Sapala un Džīnō dzīvi pēc tam, kad ir konstatēts noziegums - kādā mazpilsētā ir nogalināta pastniece un autobusa šoferis. Paralēli kriminālai intrigai lasītājam ainu pēc ainas atklājas abu varoņu pagātne.

Nuts Z. Praktiskā kokvilna: “Jauna, ne gluži pirmā svaiguma, bet vēl gana ņipra, simpātiska un izglītota sieviete meklē vīrieti, vēlams bez slimīgām seksuālām tieksmēm. Būtu jauki, ja viņš nepīpētu, pārmērīgi nelietotu alkoholu, neaizrautos ar azartspēlēm vai narkotikām. Tā kā esmu reāliste, tomēr saprotu, ka pārāk izvēlīga nedrīkstu būt, izskatīšu visus variantus...” Dita vēlas atdzīvināt ierūsējušo randiņu dzīvi, nemaz nenojaušot, ka sludinājums internetā sagādās ne vienu vien amizantu situāciju, bet jauna mīlestība var atnākt visnegaidītākajā brīdī...

Rībena D. Dvēseļu gūstāAugsts akmens cietoksnis ieskauj Vuhongas ielejas seno tempļu pilsētu, kuras sienās rit divdesmit trīs gadus vecās Marī dzīve. Viņas sniegtie deju priekšnesumi teju ik vakaru izklaidē imperatoru un viņa viesus, taču zem jutekliskajām kustībām meitene slēpj cīņu ar sevi - palikt cietokšņa sienās vai tomēr bēgt? Šaustīdama sevi, Marī ļaujas Evana uzmanības apliecinājumiem, pat nenojauzdama, cik izšķiroša būs viņas loma jaunekļa dzīvē. Bet varbūt glābiņš ir tālo zemju viešņa Abella? Īstais mijas ar pārdabisko, realitāte - ar sapņiem, griba izrauties - ar vēlmi palikt un padoties.

 Upmane-Holšteine M. Piezīmes uz šaubu malām: Personisks stāsts par Māras ilggadējo ceļu mūzikā, kā arī izaicinājumiem un atklāsmēm, kas piedzīvotas, ejot uz savu radošo mērķi. Autore uzsver, ka tā nav grāmata par pašmāju šovbiznesa aizkulisēm vai rokasgrāmata citiem radošo profesiju pārstāvjiem, jo, viņasprāt, jaunrade ir ļoti individuāls process, savukārt šaubas – neizbēgamas, un tās jāprot akceptēt kā dabīgu mākslinieka ikdienas sastāvdaļu, neļaujot tām sevi stādināt.

 

Ulmanis J. Kad karš kļūst personisksLatvijas zemessargs Juris Alberts Ulmanis, kurš šogad sasniedza pasaules augstāko virsotni Everestu, savā jaunākajā grāmatā "Kad karš kļūst personisks" apraksta Ukrainas kara pirmo gadu. 26 īsās epizodēs, kas savā starpā nav saistītas, viņš akcentē cilvēku vērtības, karavīru ikdienu un viņu pašaizliedzīgo spēju sadarboties un aizstāvēt Ukrainas neatkarību.

Vīgante V. Kāvu klejotājs: Rit Pirmais pasaules karš. Somijas zviedru puisis Ārne, kaismīgi alkdams izkarot Somijas brīvību, līdz ar biedriem nonācis Kurzemes piekrastē. Kāvu naktī pēc Krievijas armijas uzbrukuma iet bojā viņa labākais draugs, bet pats Ārne no rīta pamostas neredzētā pasaulē – ziemeļblāzma puisi pārnesusi simts gadus tālā nākotnē. Šeit viņš atrod mīlestību un darbu, taču nelaikā pārrautās saites smeldz...

Visockis J. Finks un sargeņģelis. Zibsnis: Kad gaišreģi Eiženu Finku, kam piedēvētas leģendārā Nostradama spējas, piecos no rīta Šķirotavas stacijā iemet lopu vagonā izsūtīšanai, priekšā ir Benjamiņa kundze, kas viņam jautā: “Tu tik gudrs — kāpēc neparedzēji, ka tevi vedīs prom?” Uz ko Finks atbild: “No likteņa nav iespējams izbēgt, tāpēc es nopirku siltus filca zābakus.”

 

ĀRVALSTU DAIĻLITERATŪRA


Baha T. Zīda villas mirdzums: Aizraujošs romāns par mīlestību, uzticēšanos un par pasaulē skaistāko audumu – zīdu. Andžela ir laimīga, jo Vitorio ir brīnišķīgs partneris un austuve pamazām sāk nest peļņu. Tomēr austuves panākumi tiek apdraudēti, kad negaidīti uzrodas nepazīstams konkurents. Turklāt šī liksta nav vienīgā, jo Andžela sastopas ar nepārprotamu atraidījumu no Vitorio mātes puses…

Bočeks J. Krievu tango jeb miesassarga mīļākā: Prāgas krievu mafijas pirmās lēdijas un Lielā šefa miesassarga mīlas stāsts uzliesmo krievu mafijas Eiropas centrālēs Berlīnē, Prāgā un Amsterdamā. Spontānās jūtu liesmas biznesa nodevību virpulī noslīkst asinīs. Saldi sāpīgais mīlas stāsts palēnām top rūgts, kad organizētās noziedzības, varmācības, savtīguma un cinisma impērijā soli pa solim atklājas mafijas “uzņēmējdarbības” baisie plašumi un dziļums. Netieši jaušams, ka barojošo sēņotni šai varmācībai veido pagātnes rēgi – atmiņas par komunistisko režīmu un 1968. gada Prāgas pavasara asiņainajiem notikumiem.

Eljota K. Laimei nav par vēlu…: Emma un Hjū ir nonākuši dilemmas priekšā. Hjū vecāki ir izšķīrušies, un neviens nevēlas dzīvot ģimenes mājā, kurā Hjū ir izaudzis, un kurā mīt tik daudzas atmiņas. Viņi izlemj paši pārcelties uz turieni, bet viņiem nākas pieņemt arī visu, kas saistās ar šo māju. Tostarp Hjū māsu Seliju, kura ievācas dārza kotedžā.

Felka R. Sprostā: Senās dzirnavās tiek atrasts miris vecs vīrs, kuru vietējie uzskatīja par vientuļnieku ar nelāgu raksturu. Viņš tur mitinājās jau daudzus gadus un nevienu nelaida sev klāt. Kad notikumu vietā ierodas izmeklētāja Frīda, viņa nejauši uzduras ejai, kas ved uz tumšu pazemes bunkuru. Noejot lejā, Frīda ierauga gultu, uz kuras uzklāta puķaina sieviešu kleita. Kam šī kleita pieder? Vai tur ir turēta sieviete, un vai viņa vēl ir dzīva? Frīda ir apņēmības pilna atklāt šo noslēpumu.

Flisars Ē. Paskaties pa logu: Grāmatas galvenā varoņa, pusaugu zēna dzīves centrā ir viņa labākais draugs sivēns un Sarakstu grāmata, kurā viņš uzkrāj savus novērojumus par apkārtējo pasauli pēc Nelaimīgā notikuma – starpgadījuma, kas neatgriezeniski izmainījis viņa dzīvi.

Gordejeva K. Aiznes projām manas bēdasCilvēks un karš. Grāmatā “Aiznes projām manas bēdas” apkopoti 24 stāsti par cilvēku pieredzēto karā. Tās ir žurnālistes Katerinas Gordejevas intervijas ar Krievijas un Eiropas bēgļu centros satiktajiem cilvēkiem pēc 2022. gada 24. februāra, kad Ukrainā sākās karš. Šo divdesmit četru stāstu varoņu līdzšinējā dzīves pieredze ir bijusi atšķirīga, un viņu politiskie uzskati, iespējams, ir pat diametrāli pretēji, bet viņus visus vieno bēdas.

Hantere Ē. Klanu suņi 4. Grūtais ceļš: Leo un alfa beidzot ir noslēguši trauslu pamieru, tomēr saites suņu un savvaļas suņu vidū joprojām valda spriedze. Viņi dodas meklēt jaunu mājvietu iespējami tālu no asinssuņu apmetnes un atklāj, ka patiesi droši nevar justies nekur. Lielajā Rūcienā ir izdzīvojis kāds cits bars, un šie suņi ar viņu neprātīgo vadoni priekšgalā, iespējams, izrādīsies paši bīstamākie Leo draugu ienaidnieki.

Harana M. Itāļu brīvdienas: Saule, siltums, ziedoši citronkoki… Pavasaris krāšņajos Itālijas dienvidos var sagrozīt galvu. Īpaši tad, ja tu bēdz no kaitinoša vīra, no apkaunojoša skandāla, kura dēļ esi zaudējusi savu uzņēmumu, no valdonīgas mātes, kas joprojām mēģina ietekmēt tavu dzīvi, vai no sāpēm, ko sagādājis vīrs, piekrāpjot tevi ar sievieti, kura varētu būt viņa meita. Pašpārliecinātā Andžela, ekstravertā Silvija, pieticīgā Klēra un biklā Monika satiekas Itālijā, kļūst par draudzenēm un atplaukst vispārsteidzošākajos veidos.

Jaravāns P. Paliek tikai ciedri: Samīrs uzauga Vācijā, taču viņa sirds vienmēr piederējusi Libānai – skaistajai, noslēpumainajai dzimtenei, par kuru bērnībā tik daudz stāstīja tēvs. Taču pirms divdesmit gadiem tēvs no viņa dzīves negaidīt pazūd gluži kā kāds paša noslēpumaino leģendu varonis, atstājot daudz neatbildētu jautājumu.

Juna Ko-una. Katastrofu tūriste: Kad notiek katastrofa, kurš gan spēj atturēties no tās aplūkošanas? Jona Ko, programmu koordinatore ceļojumu aģentūrā, kas organizē braucienus uz dabas katastrofu skartajām vietām, jūtas galīgi izdegusi savā darbā, turklāt priekšnieks viņai nepiedienīgi uzmācas. Kad Jona nolemj iesniegt atlūgumu, uzņēmums, lai viņu atrunātu, piedāvā doties bezmaksas ceļojumā uz salu Vjetnamas piekrastē, kur aplūkojams gigantisks zemes iegruvums. Nejaušības dēļ Jona netiek prom no salas kopā ar citiem ceļotājiem un kļūst par liecinieci notikumam, kas apdraud viņas dzīvību..  

Makfadena F. Mājkalpotāja: "Laipni lūgta ģimenē," Nīna Vinčestere eleganti sniedz man savu manikirēto plaukstu. Es pieklājīgi smaidu un aplūkoju marmora grīdu. Šis darbs ir mana pēdējā iespēja visu sākt no jauna. Es varu izlikties par jebko. Taču drīz vien es uzzinu, ka Vinčesteru noslēpumi ir daudz bīstamāki par manējiem. Katru dienu es tīru Vinčesteru skaisto māju. Izņemu viņu meitu no skolas. Gatavoju gardas maltītes visai ģimenei, bet pati ēdu vienatnē savā jumta stāva mazajā istabiņā. Es tikai vienreiz uzmēru Nīnas kleitu. Tikai lai sajustu, kā tas ir. Bet viņa uzzina... un tad es aptveru, ka manas istabas durvis bēniņos ir slēdzamas tikai no ārpuses. Un nu ir par vēlu. Bet es sevi mierinu: Vinčesteri nezina, kas es esmu patiesībā. Viņi nezina, uz ko esmu spējīga.

Nacukava S. Stāsts par kaķi, kurš izglāba grāmatas: “Nacuki grāmatnīca” ir pavisam neliels lietoto grāmatu veikaliņš pašā pilsētas nomalē. Tā iekšpusē grāmatplaukti slejas līdz pat griestiem un ir piekrauti ar brīnišķīgām grāmatām. Rintaro Nacuki ļoti patīk šī vieta, kuru reiz izveidojis viņa vectēvs. Šeit Rintaro ir pavadījis neskaitāmas laimīgas stundas, lasot grāmatas pēc sirds patikas. Ideāls patvērums zēnam, kurš jūtas diezgan vientuļš. Pēc vectēva nāves Rintaro ir patiesi bēdīgs, jo tā vien šķiet, ka grāmatnīcu nāksies slēgt. Bet uzrodas runājošs kaķis, vārdā Tīģeris, ar neparastu lūgumu.

Teilore K.L. Viņas pēdējās brīvdienas: Pirms diviem gadiem Frenas jaunākā māsa devās uz kādu labsajūtas retrītu Gozo un pazuda bez vēsts. Policija uzskatīja to par pašnāvību. Tajā pašā dienā mīklainos apstākļos bojā gāja vēl divi pasākuma dalībnieki. Retrīta harismātiskais vadītājs Toms Veids tika ievietots cietumā. Uzzinot, ka Veids ir atbrīvots un atkal organizē retrītu, Frena nolemj izlikties par ieinteresētu dalībnieci un noskaidrot, kas patiesībā notika ar viņas māsu.

Vergasa F. Otrādi apgrieztais vīrs: Otrā grāmata par Žanu Batistu Adamsbergu – vienu no interesantākajiem izmeklētājiem mūsdienu kriminālromānos. Francijas Alpos notiek kaut kas biedējošs – aizvien biežāk dažādās apdzīvotās vietās tiek atrastas aitas ar saplosītu kaklu. Šķiet, vainojams ir vilks, tomēr, pēc visa spriežot, tam jābūt nedabiski lielam un spēcīgam. Atdzimst māņticība, izplatās baumas: tas nav dzīvnieks, tas ir vilkacis...

 

NOZARU LITERATŪRA


Organizācijas.

Plaudis J. A. Slepenās organizācijas: Vecā un jaunā pasaule.


Ezotērija

Vanems I. Ceļa zīmes: Praktiskā ezoterika.

Dzīvesziņas gadagrāmata


Filozofija

Ortega Gasets H. Masu sacelšanās.


Psiholoģija

Treisijs B. Fēniksa pārvērtības: 12 veiksmīgu cilvēku principi restartam karjerā un dzīvē.

Mūrs T. Dvēseles tumšās naktis: Ceļvedis dzīves pārbaudījumiem.

Deivisa K. Kā sakārtot māju un nepazaudēt sevi.


Politika

Kūlis M. Terorisms un kultūra.

 

Ekonomika

PSRS budžeta ieņēmumu un izdevumu okupētajā Latvijā pēc 2. pasaules kara (1946 – 1990)

 

Tautsaimniecība

Stranga A. Kārļa Ulmaņa autoritārā režīma saimnieciskā politika 1934 – 1940.

 

Kara lietas.

Ģenerālis Kārlis Goppers.

 

Dabaszinātnes

Bikše J. Avoti: svētie, skaistie, veselīgie, dzirkstošie: Ceļojums pa Latvijas un pasaules avotiem.


Medicīna

Tereško A. Gemmoterapija.

 

Folklora

Mans tautastērps.

 

Pārtika. Kulinārija.

Eiropas aizsargātie Latvijas īpašie produkti.

 

Māksla. Mūzika. Sports

Trenera rokasgrāmata

Lūriņa R. Latviešu modernisma teātris un žests


Vēsture

Antiņa I. Augšbebri. Latviešu ciems Sibīrijā.


Izmanto iespēju un rezervē grāmatas mājās! Ja Tev nav autorizācijas dati, tad vispirms jāatnāk uz bibliotēku un abonementā jāpalūdz izveidot lasītāja autorizācijas datus - lietotāja vārdu un paroli, lai varētu pilnvērtīgi izmantot kopkatalogu. Tajā varēsi sekot līdzi pie sevis esošo un pasūtīto grāmatu skaitam, kā arī elektroniski pieprasīt grāmatas nodošanas termiņa pagarināšanu.

 

Bibliotēka ir atvērta Tev!


Lai rokas stiepiena attālumā vienmēr prātu kustinoša un sirdi sildoša grāmata!


11.10.2023 14:56 (komentāri: 0)

Iet atpakaļ

Pievienot komentāru