Grāmatu jaunumi novembrī

Klāt novembris un ikmēneša jauno grāmatu diena, kā ierasts - sestdienā! Bauskas Centrālās bibliotēkas komplektēšanas meitenes sarūpējušas jums jaunāko literatūru gan latviešu un ārzemju daiļliteratūrā, gan nozaru literatūrā, un atgādina, ka tas, kurš lasa grāmatas, izdzīvo tūkstošiem dzīvju!

 

Klikšķinot uz grāmatu nosaukumiem, tiks atvērti pilnie izdevniecību apraksti par grāmatu. Atceries par grāmatu pakomāta iespēju!

 

 

LATVIEŠU DAIĻLITERATŪRA


Beinerte V. Mans konservatīvais kompass: Rakstu krājumā  ir apkopotas pēdējo trīs gadu svarīgākās publikācijas, kā arī vēl nepublicētas esejas. Grāmata tiem, kas negrib ļauties pūļa neprātam.

Indriksone R. Es vedīšu Tevi mājās: Romāns ir gan slāpētas kaisles pilns, divbalsīgs tango, gan dzimtas stāsts, gan mazliet detektīvs, gan arī darbs, kurā skaudrā šķērsgriezumā atklātas dažas sociālo problēmu šķautnes. Autore romāna tēlus Adriānu, Zemgu, Sāru un citus rāda saudzīgi, taču bez jelkāda atkāpšanās ceļa un kompromisiem liek zem savas Radītājas lupas, rādot cilvēka dzīvi visā tās bieži vien sāpīgajā skaistumā. Zemgus un Adriāna alkst iegūt kaut ko vērtīgu un paliekošu, sastapties, taču viņiem var nākties zaudēt līdzšinējās dzīves spožumu un uzsākt askētiskas vientulības ceļu uz īstajām un vienīgajām – mājām. .

Latviešu rakstnieku kaķu stāsti: “Šī ir grāmata, kas stāsta par dažādiem kaķiem – gan tādiem, kas patiešām dzīvojuši, gan tādiem, kas radušies vien iztēlē. Mēs esam kaķus pielūguši un slaktējuši, mīlējuši līdz neprātam un bijuši bezatbildīgi nejēgas. Tomēr viņi joprojām ir mūsu pavadoņi, biedri un pavēlnieki. Kā ikviens, ko mīlam, lai gan īsti neizprotam.”

Kristīne Ilziņa. Izlasē pārstāvēti autori: Dzintars Tilaks, Ilze Eņģele, Astra Filipsone, Evija Gulbe, Diana Bogdanova, Sandra Švarca, Olita Tidomane, Ramona Indriksone, Zane Zusta, Maija Pohodņeva un Kristīne Ilziņa.

Latviešu rakstnieku suņu stāsti: Šajā grāmatā apkopotie stāsti vēsta par dažādiem suņiem dažādos laikos, bet ikvienā no tiem atspoguļojas suņa īpašā spēja mīlēt.”

Kristīne Ilziņa.  Izlasē pārstāvēti autori: Anna Skaidrīte Gailīte, Guntis Tālers, Astra Filipsone, Diana Bogdanova, Kristīne Ilziņa, Ilze Lāce, Ramona Indriksone, Gunita Lagzdiņa, Maija Migla-Streiča, Jana Veinberga, Sandra Švarca, Mārtiņš Volfs, Modris Pelsis, Vladis Spāre, Guntis Eņģelis un Inga Grencberga.

Puriņa I. Cīruļputeņu gadsLainei tikai trīsdesmit gadu, bet dzīve šķiet vienmuļa un nomācoša – vīrs atradis citu, un abi jau gaida mazuli. Darbs, tiesa, kopā ar labāko draudzeni, taču nekas aizraujošs – pārdevējas vieta lietotu preču veikalā. Arī spēji uzliesmojušas jaunas attiecības nes vilšanos. Laines dzīvi izmaina pārdošanai paredzētas žaketes kabatā atrasta biļete uz Eda Šīrana koncertu... Dublinā.

Putāne L. Apraktais mēness.: 1896. gads, Rīga. Vēlā rudens vakarā Vērmanes dārzā pie strūklakas gaida kāds elegants, labi ģērbies kungs. Taču drīz vien viņu aplenc divi tumši tēli... Incidentu pamana naksnīgā pastaigā iznākusi dāma, kura, ar pūlēm pati izvairījusies no draudīgajiem svešiniekiem…

Svīre M. Pēdējā teikuma lāstsNoziegums. Upuris. Izmeklētājs, aizdomās turamie. Bet lasītājs drīz vien pārliecināsies, ka šis nav detektīvs, kurā svarīgi noskaidrot vainīgo. Liktenim traģiskais notikums ir tikai pīķa dūzis romānā tēloto cilvēku mūža spēlē. Jauno skolotāju Gunu savaldzina Daumanta spēks, pat skarbums. "Greizsirdīgs? Labi, lai ir! Mīlestība bez greizsirdības ir kā šolaiku rozes – bez smaržas. Greizsirdība nozīmē vēlēšanos paturēt mani vienīgi sev..." domā Guna. "Daumants Gunai likās līdzīgs lielam bērnam, kurš cenšas rīkoties kā pieaugušais, tikai neizdodas. Toties uz upes! Valdnieks! Zināja, prata, izdarīja." Gunai nākas izjust, ka viņš grib būt arī savas sievas valdnieks, ka Guna būs viņa privātīpašums. Tas ir smagi. Un tad Gunas dzīvē ienāk cits vīrietis.

Švarca S. Sāļais sniegsPersonisks un dziļš vēstījums par visai skaudriem notikumiem galvenās varones Dominikas dzīvē dažādos laikposmos, ietverot plašu emociju spektru un ievijot arī vairāku citu personāžu likteņstāstus. Mazā Dominika stāv sniegā un raud. Kūstošās pārslas uz vaigiem sajaucas ar asarām, un meitenītei šķiet, ka sniegs ir sāļš. Tad pie viņas pienāk kāds laipns onkulis un aicina pie sevis uz mājām… Vai pieaugušajai Dominikai izdosies tikt galā ar neizdzēšamajiem sūrās bērnības nospiedumiem atmiņā un turpmākās skarbās dzīves radītajām sekām vai arī virsroku gūs nopietnā mentālā slimība, atriebības alkas, vēlme pārtraukt šo dzīvi?

Vilcāne V. “Saķemmē matus!”Žurnāliste Vintra Vilcāne ir daudzu lasītāju iemīļotu rakstu un sleju autore. Viņas interešu lokā vienmēr ir bijusi māksla, kino, teātris un literatūra, kā arī cilvēka iekšējā pasaule. Grāmatā apkopotās sajūtu etīdes piešķir svinīgumu ikdienas pieredzei, jo, kā saka pati autore, “negribas paskriet garām pašai sev un atstāt bez ievērības dzīves atstātos nospiedumus”.

 

 

ĀRVALSTU DAIĻLITERATŪRA


Ārnstede S. Visu vai neko: Leksija strādā reklāmas aģentūrā Stokholmā. Aģentūru tikko pārņēmis jauns īpašnieks. Baumo, ka notiks štatu samazināšana. Piektdienas vakarā Leksija dodas uz bāru, lai noskalotu nedēļas laikā uzkrāto nemieru un tiktos ar paziņām. Taču tur viņa sastop lielisku slikto domu novērsēju izskatīga vīrieša personā, ar kuru labprāt paflirtē. Ādams Nīlunds ir godprātīgs vīrietis, kurš neielaižas gadījuma sakaros. Viņš vienmēr radis koncentrēties uz darbu, bet sieviete uz bāra krēsla līdzās viņējam piesaista viņa interesi. Protams, tikai līdz brīdim, kad... pirmdienas rītā viņi atkal satiekas – Leksija un viņas jaunais boss Ādams.

Dors E. Putnu pilsēta mākoņos: Piecpadsmitais gadsimts. Biezu mūru apjoztajā Konstantinopolē dzīvo bārene Anna. Iemācījusies lasīt, viņa šajā varenajā pilsētā, kas slavena ar bibliotēkām, atrod pēdējo kādas senas grāmatas eksemplāru – stāstu par Etonu, kurš alkst kļūt par putnu un uzlidot līdz utopiskai paradīzei debesīs. Otrpus pilsētas mūriem pēc mājām skumst Omeirs, zēns no attāla malkas cirtēju ciema. Līdz ar saviem mīļajiem vēršiem viņš ir iesaukts armijā, kura aplenkusi Konstantinopoli. Mūsdienas. Leikportas pilsētas bibliotēkas otrajā stāvā astoņdesmit gadus vecais Zīno ar piektās klases bērniem iestudē gadsimtiem seno stāstu par Etonu. Šīs pašas bibliotēkas pirmajā stāvā ir iebarikadējies septiņpadsmit gadus vecais Sīmors, kurš sapņo par labāku pasauli. Viņa mugursomā ir paslēpts spridzeklis, bet apkārtni jau novēro policija.

Gramonte N. Agatas Kristi mistērija: Nena  ir apņēmības pilna aizvilināt no ģimenes Ārčibaldu Kristi - slavenās rakstnieces Agatas Kristi vīru. Kad Ārčijs iekrīt Nenas saldajās lamatās un pieprasa šķiršanos, Agata Kristi paņem rakstāmmašīnu un dodas prom, atstājot meitu aukles uzraudzībā. No rīta klints malā tiek atrasta pamesta Agatas mašīna, un rodas jautājums - vai rakstniece bija tik izmisusi, lai mestos ūdenī un atstātu savu meitu bez mātes? Tikai kad Agata Kristi vienpadsmit dienas vēlāk uzrodas, mistērija tiek atrisināta un noskaidrojas, uz ko spējīga sieviete sava bērna dēļ.

Harana M. Vasarlaiks: Džordžīnas Grīnhilsas laulība irst, un gaidītais atvaļinājums tiek atcelts, taču viņai palaimējas izbaudīt negaidītas brīvdienas nelielā piekrastes pilsētiņā kalnu pakājē, kur viņa uzaugusi. Viņai jāmēģina atšķetināt noslēpumu, kas saistīts ar vērtīgu senlietu nozušanu no muižas savrupnama. Palīgā Džīna aicina bērnības draudzenes – mazliet aprobežoto Rūtu un drosmīgo Īviju. Spožās vasaras vidū viņas peldas, sauļojas un izgaršo kokteiļus, un Džīna aptver, ka patiesībā ir ļoti ilgojusies pēc tā visa un ka šī atgriešanās vasarā dara viņu laimīgu. Turklāt viņa saskrienas ar Denjelu Neipjēru, kurš pusaudža gados bija bikls un savāds, bet tagad ir izveidojies par pievilcīgu vīrieti. Diemžēl problēmas sagādā viņa kaitinošā draudzene...

Konelijs M. Melnā kastePirms divdesmit gadiem Losandželosas nemieru laikā tika nogalināta jauna žurnāliste. Toreiz vainīgais tā arī netika atrasts. Izmeklējot nesen notikušu slepkavību, Harijs Boss saprot, ka abas lietas ir saistītas - izmantota viena un tā pati pistole. Tagad ballistiskās ekspertīzes rezultāts apliecina, ka žurnāliste negāja bojā kā nejauša vardarbības upure un ka pret viņu pastrādātais noziegums ir daudz personīgāks. Boss gluži kā aviokatastrofas izmeklētājs rakņājas pa drupām, lai atrastu tā saucamo melno kasti –vienīgo lietisko pierādījumu, kas palīdzēs salikt visus mozaīkas gabaliņus kopā.

Kostello M. Čeringemas mistērijas. Sniega aklums.Tikai dažas nedēļas pirms Čeringemas svētku koncerta, pašā karstākajā kora mēģinājumu laikā, notiek visļaunākais – viena no dziedātājam, Kērstija Kimbola, iet bojā. Korim nesen pievienojies bijušais policijas izmeklētājs Džeks. Viņš zina, ka ārēji apburošās un mierpilnās pilsētiņas iedzīvotājiem allaž ir pa kādam tumšam noslēpumam, tādēļ nav pārsteigts, kad paziņa dalās ar aizdomām par Kērstijas nāves patiesajiem apstākļiem… Džekam un Sārai noziegumu risināšana padodas vēsā angļu mierā – lai notiktu, kas notikdams, viņiem vienmēr atradīsies laiks tasītei patiesi labas 

Pirešs Ž. L. Īsts aktieris: Mūsdienu portugāļu rakstnieka romāns ir postmodernisks un ironisks stāsts ar detektīva elementiem par identitāti, mīlestību un zaudējumiem taupības režīma laika Portugālē. Romāna galvenais varonis ir ne īpaši veiksmīgs aktieris, kas jau ilgāku laiku ir bez darba un pavada dienas, auklējot gadu un septiņus mēnešus veco dēlēnu, tiekoties ar mīļāko un dīki vērojot garlaicīgo dzīvi.

 


NOZARU LITERATŪRA


Prese. Informācija.

Bibliotēka un personība. Fragmentu bibliotēkas.


Ezotērija.

Šnuka I. Izprast Taro. Tavs pavadonis Taro pasaulē.

Freizers M. Mēs esam nemirstīgi.


Psiholoģija.

Mickēviča Madara. Emocionāli, sociāli inteliģents.

Le Bons G. Pūļa psiholoģija.

Repule I. Sevis apzināšanās māksla.

Roze G. Planēta sieviete.


Komunikācija

Derkeviča-Pilskunga, J. [Vieta grāmatas nosaukumam] Komunikācija.


Ekonomika

Bogls Dž. Mazā grāmata par saprātīgu investēšanu.


Tiesību zinātnes

Grasis J. Diplomātiskās un konsulārās tiesības.


Medicīna. Ģenētika.

Stjuarte-Smita S. Rūpīgi kopts prāts : dziedinošās ainavas.

Vainijs V. Dvīņi.

Vasiļevskis E. Autoimūno slimību ārstēšanas ceļvedis.


Dārzkopība.

Ziediņa D. Mans sapņu dārzs. Topiārās formas


Pārtika. Kulinārija.

Goloskova K. Karaliskās putras.

Ēdiena reprezentācija kultūrā.

Eiropas aizsargātie Latvijas īpašie produkti.


Māksla. Mūzika. Sports

Lielvircavas muiža.

Bertoluči B. Mana brīnišķīgā apsēstība.

Delēzs Ž. Kino kustībtēls.


Novadpētniecība

Strazdiņš E. Mežotnes zemes Lielupes krastos.


Vēsture

Linde M. Maskavija un maskaļi.

 

Izmanto iespēju un rezervē grāmatas mājās! Ja Tev nav autorizācijas dati, tad vispirms jāatnāk uz bibliotēku un abonementā jāpalūdz izveidot lasītāja autorizācijas datus - lietotāja vārdu un paroli, lai varētu pilnvērtīgi izmantot kopkatalogu. Tajā varēsi sekot līdzi pie sevis esošo un pasūtīto grāmatu skaitam, kā arī elektroniski pieprasīt grāmatas nodošanas termiņa pagarināšanu.

 

Bibliotēka ir atvērta Tev!


Lai rokas stiepiena attālumā vienmēr prātu kustinoša un sirdi sildoša grāmata!


10.11.2023 14:02 (komentāri: 0)

Iet atpakaļ

Pievienot komentāru