Grāmatu jaunumi jūnijā

Klāt jūnija grāmatu jaunumi un Jauno grāmatu diena jau sestdien, 8. jūnijā! Ielūkojies, kādas grāmatas papildinājušas bibliotēkas plauktus šomēness un izvēlies, ko lasīsi no latviešu, un ko no ārzemju daiļliteratūras piedāvātā. Vai varbūt šoreiz izvēlēsies grāmatu no nozaru literatūras plauktiem?

Klikšķinot uz grāmatu nosaukumiem, tiks atvērti pilnie izdevniecību apraksti par grāmatu. Atceries par grāmatu pakomāta iespēju!

 

LATVIEŠU DAIĻLITERATŪRA


Eglītis A. Lielais Mēmais: Autors apraksta leģendārus aktierus un režisorus, dalās ar trāpīgiem vērojumiem un agrāk nezināmām detaļām un sniedz plašus ieskatus dažādu valstu, tostarp Latvijas, kino industrijas vēsturē, īpaši akcentējot kino propagandas līkločus 20. gadsimta vēstures kūleņos. Šajās lappusēs dzīvo Kerijs Grānts un Alfrēds Hičkoks, Klints Īstvuds un Federiko Fellīni, Čārlijs Čaplins un Elizabete Teilore. Tomēr pašos pamatos "Lielais Mēmais" ir skaudri atklāts stāsts par Anšlavu Eglīti un viņa laiku.

Grīnbergs A. Viens mazs punktiņš kartē: Viens mazs punktiņš - Latvijas kartē neliela apdzīvota vieta - Prižu Avēnija starp Jēkabpili un Zeļķu tiltu, pie kura vai katru pavasari sastrēgst Daugavas ledi – ir spilgts simbols visiem mūsu zemes darbīgajiem punktiņiem, kas sīksti turas un attīstās. Grāmata nav tikai autora izpētes darbs, tā ir viņa kopā ar Prižu Avēnijas neparastajiem cilvēkiem 40 gados izdzīvots sirdsdarbs ar bagātām atziņām.

Judina D. Es Tev piedodu: Luāras ielejā, Arno pilī, kurp Anna Elizabete un Ģirts Melderis devušies strādāt pie filmas "Gadsimta ķēriens", viena pēc otras notiek divas slepkavības: vīna degustācijas laikā noindē pilskungu, bet pēc dažām dienām vīna dārzos ar desmit šķēpa dūrieniem tiek nobeigts vīna darītavas pārzinis.

Lagzdiņa G. Gunita: Varbūt mēs tikai spēlējamies… Arī pieauguši tak paliekam tādi paši bērni, kuri alkst uzmanības, mīlestības un rūpju. Bērni, kuri, kliedēdami garlaicību, izspēlē visdažādākās lomas. Un kurus interesē viss aizliegtais. Citreiz tie iekāro mantiņu, kādas pašiem nav, un tad vai nu samierinās, vai mēģina to iegūt. Viens palūdz, otrs vienkārši brutāli atņem. Tāda ir dzīve. Spēle ar noteikumiem, kurus īsti nezinām. Toties allaž interesanta, jo pārsteigumu pilna…

Līce A. Pie Vārda vēja: Kā jau parasts šajā Andas Līces grāmatu sērijā, arī jaunākajā izdevumā lasāma gan dzeja, gan proza. Jaunākie dzejoļi atnākuši, ar dzidru smeldzi izjūtot dabas saskaņu pretstatā mūsu satricinātajai pasaulei, kas uzasinājusi cilvēkos skepsi un rūgtumu. Prozā – Atspīdumos – vērojumi, sadzīves ainas ar dzejniecei bieži raksturīgo zobgalības pieskaņu.

Puķe E. I. Pagātnes spogulī: Romāna galvenā varone Dženija Džūkste, sešpadsmit gadus jauna, dzīvespriecīga, dažreiz stūrgalvīga, enerģijas pārbagāta pusaudze, 10. klases skolniece, kopā ar māti, tēvu un pāris gadus vecāko brāli Gvido dzīvo daudzdzīvokļu mājā. Vecāki vairāk uzmanības velta dēlam. Par to Dženija ļoti pārdzīvo, tamdēļ daudz laika pavada kopā ar draugiem ārpus mājām. Meitene sastop savu pirmo mīlestību Nauri, kurš ir divus gadus vecāks par viņu un mācās vidusskolas izlaiduma klasē. Dzīves pavediens varētu ritēt mierīgā gultnē, bet liktenim attiecībā uz Dženiju un Nauri ir sagatavoti citi plāni: bargi pārbaudījumi, grūtības, sarežģītas situācijas, no kurām atrast izeju, šķiet, nav iespējams.

Ralbring H. M. Pērļu lasītāja:Helju Maija Ralbringa ir Latvijā dzimusi un augusi, bet nu jau vairākus gadu desmitus dzīvo un strādā Zviedrijas rietumkrasta pilsētiņā Kungshamnā. Jā, un visu apzināto mūžu rakstījusi, kaut par rakstnieci sevi neuzskata...Bieži vien tā ir bijusi kāda spilgta dzīvē pieredzēta epizode, kāda neparasta dabas norise, kas ir raisījusi fantāziju, modinājusi asociācijas un pārdomas, ko gribējies uzlikt uz papīra kā skici, eseju vai vēstuli ar vai bez adresāta. Bet dažreiz vārdu gleznojumos skatāma vienīgi fantāzijas uzburta pasaule.

Stepēna M. Gaidi mani: Gaidi mani — tie ir vārdi, ko saka šķiroties, un tie ir vārdi, kas slēpj gan skumjas par šķiršanos, gan cerību uz tikšanos, lūgumu neaizmirst un, protams, mīlestību. Šis stāsts ir par kaimiņos augušiem bērniem, kuri sasnieguši pusaudžu gadus, sāpīgi izjūt gaidāmo šķiršanos, kaut tikai uz neilgu laiku. Cilvēks domā, Dievs dara. Nedaudzu nedēļu vietā viņi šķīrās uz veselu pus-gadsimtu. Sākās karš, pēc tam dzelzs žogs starp divām naidīgām varām — tas un bezgalīgais ūdens klajs tapa nepārvarams. Kas notika vienā un kas notika otrā krastā dzīvojošam — cik liela un pastāvīga bija mīlestība — to jums pastāstīs šīs grāmatas lapaspuses.

Šadre D. Solis aiz mīlestības: Vai dzīves mērķis var būt atriebība? Ja esi kādu mīlējusi un viņam bezgalīgi ticējusi, bet tiec izmantota, nodota un pamesta, – vai var veltīt visu savu enerģiju tam, lai sagrautu pāridarītājam dzīvi? Un vai šāda mērķtiecība nesagrauj arī pašu atriebības īstenotāju – un visus, kas viņu mīl? Par to nāksies pārliecināties Ievai, kura bērnības drauga dēļ nonākusi cietumā...

Upīte I. Trakās kāzas: Pēc traģiska negadījuma Annija apņēmusies nekad vairs nerīkot kāzas, lai arī tas bijis viņas sapņu darbs kopš agras jaunības. Tomēr, precoties mīļajai māsīcai Līnai, jaunā sieviete apsola viņai uzdāvināt visskaistākos mīlestības svētkus. Protams, bez sarežģījumiem neiztikt: līgava ar līgavaini dzīvo katrs savā pilsētā, turklāt atklājas, ka topošajai vīramātei ir reta un dīvaina fobija. Bet vistrakākais notikumu un jūtu mudžeklis sagriežas, kad Annijas draugs Valts apsūdz Līnas līgavaini noziegumā...

 


ĀRVALSTU DAIĻLITERATŪRA


Filipsa S. Mīlestība šokolādes glazūrā: Bretam un Rorijai nekad nebūtu vajadzējis tikties, un pavisam noteikti nebūtu vajadzējis iesaistīties muļķīgā vienas nakts sakarā, kura sekas sāpīgi skar abus… Bet tad pēkšņi pazūd futbolists… un tiek atrasta skaista, mirusi meitene. Breta karjera karājas mata galā. Viss kļūst aizvien sarežģītāk, bīstamāk… un seksīgāk. Rorijai liekas, ka Brets dzīvo pēc aplamiem principiem. Savukārt, Bretam Rorija ir aizliegtais auglis, neaizskarama un neaizsniedzama, bet tikpat kārdinoša kā viņas gatavotā izcilā šokolāde. Bet tā kā Rorijas brālis ir Breta lielākais klients, viņa māsa ir tabu.

Frēdriksone A. Zudusī: Klāra pamostas slimnīcā un saprot, ka ir pavisam slikti. Galva ir kā spainis, un viss ķermenis sāp, taču pats galvenais – viņa neko neatceras. Kā viņu sauc? Kas ar viņu ir noticis? Kā viņa šeit ir nokļuvusi? Policija uzskata, ka Klārai kāds gribējis kaitēt – viņa tika atrasta bezsamaņā dziļi jūrā, gandrīz noslīkusi. Klāra ir apņēmības pilna noskaidrot, kas ar viņu ir noticis, un talkā nāk viņas bijušais psihoterapeits, kurš ir tik izpalīdzīgs, ka sāk kļūt aizdomīgi...

Harana M. Grieķu brīvdienas: Četras senas draudzenes – Dora, Penija, Nella un Moira – atkal ir kopā un mēģina izdzīvot savu pirmo bezrūpīgo ceļojumu uz skaistu, neskartu, romantisku Grieķijas salu, meklējot sauli, smiltis un jūru. Tomēr šī ir ne vien jaunības atcerēšanās, bet arī senu sapņu piepildīšana. Visas meklē kaut ko tādu, kas palīdzētu izkļūt no dzīves problēmām.

Jansone A. Tavā ēnā: Vecākajam izmeklētājam Kristoferam Barkam un viņa komandai tiek uzticēta jauna lieta. Ezerā, iespundēta mucā, mirusi tiek atrasta pirms desmit gadiem pazudusī Emelija Kartmane – sākumskolas skolotāja un vientuļā māte. Ātri vien kļūst skaidrs, ka iepriekšējā izmeklēšana bijusi pavirša. Sieviete pirms nāves saņēmusi draudus, kuriem policija nav pievērsusi pienācīgu uzmanību, un, kad Barka jaunā kolēģe Sāra saņem līdzīgus draudus, rodas bažas, ka viņa varētu būt nākamais upuris. Barks ir apņēmības pilns novērst slepkavību, bet vai viņam tas izdosies?

Kostello M. Čeringemas mistērijas. Nāvējošā grēksūdze: Tēva Īmona Berna nāve rīta skrējiena laikā šķiet aizdomīga, tāpēc Sārai un bijušajam policijas izmeklētājam Džekam atkal “mazliet jāpaokšķerē” – vai kāds būtu varējis vēlēt ļaunu Čeringemas iedzīvotāju iemīļotajam garīdzniekam? Un kādus noslēpumus tēvs Berns paņēmis sev līdzi kapā? Grāmata kā radīta angļu omulības un detektīvseriālu cienītājiem – trīs īsos detektīvromānos netrūks nedz izklaides, nedz nervus kutinošu noslēpumu!

Vaita K. Vecā tiesneša mantojums: Divdesmit gadu vecumā Kasija Medisone, atpakaļ neatskatīdamās, ir pametusi dzimto Voltonas mazpilsētu Amerikas dienvidos, bet nu, kad nākas tajā atgriezties ģimenes apstākļu dēļ, jaunā sieviete ir spiesta atvadīties no mierīgās dzīves Ņujorkā un atkal saskarties ar problēmām, no kurām viņa reiz jau aizbēgusi. Pēc ierašanās Ņujorkā Kasija ir darījusi visu iespējamo, lai kļūtu par citu cilvēku, sākot ar veiksmīgas karjeras veidošanu un beidzot ar atbrīvošanos no dienvidnieces akcenta. Taču naksnīgs telefona zvans uzjundī visu, ko viņa ir centusies aizmirst…

Vērslija L. Karaliene Viktorija: Grāmata sākas ar vēlāk tik slavenās karalienes Viktorijas vecāku kāzām. Tēvam – Kentas hercogam Edvardam – precoties ir jau pāri pusmūžam un arī zināma pieredze ar sievietēm; ar vienu no ilggadējām mīļākajām viņam bijis arī bērns. Bet nu pienācis laiks strādāt valsts labā, proti, viņam jāprecas teju vai piespiedu kārtā: karaliskajai ģimenei nepieciešams likumīgs troņmantnieks, jo līdz šim vienīgā šai lomai derīgā princese nesen kā mirusi. Edvards apprec vācu princesi Viktuāru. Viņai tobrīd ir 31 gads, un viņa ir atraitne ar diviem bērniem, bet Edvardam jau 50. Drīz vien viņiem piedzimst meita.

 

 

NOZARU LITERATŪRA


Psiholoģija

Mūrs T. Dvēseles terapija : māksla iejūtīgi sarunāties.

Navarro Dž. Ķermeņa valodas vārdnīca.


Senatnes tradīcijas. Rituāli.

Vaits Ī. D. Pagāni: Pagānisma mītu, leģendu un rituālu vizuālā kultūra.


Politika

Lapsa L. Iznireļi.


Medicīna

Makenna Dž. Drošs zīdaiņu miegs.

Kempbela-Makbraida N. No vēdera uz sirdi: Kas patiesībā izraisa sirds slimības, kā tās ārstēt un novērst.


Tehnika.

Lielā šūšanas grāmata.


Māksla. Mūzika. Sports

Jāņa un saules dziesmas: no latviskās dzīvesziņas kopas “Silavoti” pūra lādes.

Lī T. Brūsa Lī kods.

Vasiļjevs A. Mairis Briedis. Vai ir dzīve ārpus lielā sporta?

 

Valodniecība

Sindi I. Mamma saka ābols, papa saka Apfel: Kā saglabāt latviešu valodu bilingvālās un multibilingvālās ģimenēs ārpus Latvijas.

 

Izmanto iespēju un rezervē grāmatas mājās! Ja Tev nav autorizācijas dati, tad vispirms jāatnāk uz bibliotēku un abonementā jāpalūdz izveidot lasītāja autorizācijas datus - lietotāja vārdu un paroli, lai varētu pilnvērtīgi izmantot kopkatalogu. Tajā varēsi sekot līdzi pie sevis esošo un pasūtīto grāmatu skaitam, kā arī elektroniski pieprasīt grāmatas nodošanas termiņa pagarināšanu.

 

Bibliotēka ir atvērta Tev!


Lai rokas stiepiena attālumā vienmēr prātu kustinoša un sirdi sildoša grāmata!


06.06.2024 14:46 (komentāri: 0)

Iet atpakaļ

Pievienot komentāru