Grāmatu jaunumi maijā

Kamēr vēl gaidām īsto saules un siltuma atnākšanu, ir pats labākais laiks grāmatu pasaules atklājumiem! Maija mēnesis ir atnācis ar interesantiem un aizraujošiem stāstiem, ko atradīsiet latviešu un ārzemju daiļliteratūras grāmatās, plašu un daudzveidīgu nozaru literatūras klāstu, kā arī nedaudz dzejas - atliek vien izvēlēties!

Klikšķinot uz grāmatu nosaukumiem, tiks atvērti pilnie izdevniecību apraksti par grāmatu. Atceries par grāmatu pakomāta iespēju!

 

LATVIEŠU DAIĻLITERATŪRA


Bauere I. Daiļā Marija: Romāns ir triju 18. gadsimta ,,kurzemnieku romānu” cikla noslēdzošais darbs. Pirmais - “Elīza fon der Reke. Soļi rītausmā” un otrais - “Doroteja. Izredzētā” stāstīja par vācbaltiešu aristokrātēm pusmāsām Mēdemām, no kurām vecākā kļuva par ievērojamu literāti un sava laikmeta apgaismības kustības simbolu, bet jaunākā – par pēdējo Kurzemes un Zemgales hercogistes valdnieci fon Bīronu. Galvenais “Daiļās Marijas” varonis ir gleznotājs Johans Būmanis.

Birģele E. Atrast sevī gaismu: Fantastikas romāns. Vairāki jaunieši ir nokļuvuši jaunā un ļoti drūmā dimensijā bez jebkādām atmiņām par iepriekšējo dzīvi. Viņi atskārst, ka katrs ir citas tautības un katrs nācis no citas vietas. Bet visi vienprātīgi uz­skata, ka viņiem ir jātiek prom no drūmā cie­mata, kurā ir neizprotamā veidā pamo­dušies, un viņi dodas bīs­tamā ceļojumā, kurā sastopas ar dažādām bai­sām būtnēm..

Blumberga-Butkeviča Z. Dejotāju gars: Uz patiesiem notikumiem balstīts stāsts,  kur kā priekškars atveras katra cilvēka ceļš uz panākumiem, vilšanos un dzīves piespēlētām situācijām. Skatoties izrādi, mēs redzam iestudētu priekšnesumu un dzirdam aplausus. Kas ir cilvēkā? Kad aizveras kulises? Kurā mirklī dejotājs kļūst par cilvēku? Kas notiek cilvēkā, kad viņa laiks konkrētajā darbā ir beidzies un jāmaina dzīvesveids? Kas ir tas, kas cilvēku virza? Deja? Panākumi?  Dzīve? Likteņa sakritība? Stāsts ir par mīlestību, kur saskaras dažādas pasaules.

Eglītis A. Ilze: Tajā attēlotie notikumi risinās 20. gadsimta 40. un 50. gados un ir balstīti reālos notikumos. Romāna galvenās varones Ilzes stāsta saknes meklējamas A. Eglīša sievas Veronikas Janelsiņas mātes Elizabetes pēckara laika pieredzē. Elizabete bēgļu gaitās nošķiras no ģimenes, nonāk padomju okupācijas zonā un vēlāk ir spiesta atgriezties okupētajā Latvijā. Pēc Staļina nāves viņa saņem atļauju izbraukt no PSRS un nonāk pie dēla Stokholmā, bet vēlāk ilgāku laiku uzturas pie meitas ASV. Šis stāsts ir romāna "Ilze" pamatā.

Gaiķu Māris. Traka lapsa pār ceļu: Dzeja.

Freibergs I. "Dari, kas jādara": “Imanta personības centrā ir cilvēcīgums. Man dažreiz šķiet - viņš uz visu skatās pat par daudz pozitīvi. Taču saskatīt visā labo - tas pieder pie viņa personības. Viņš ir kluss un nepretenciozs, un lielība viņam nav pazīstama. Turklāt tas, ka viens cilvēks var būt tik brīvs no ļaunuma, mani jaunībā ļoti iespaidoja. Īsta labestība, bez izrādīšanās, bez saistības ar reli­ģiskiem priekšrakstiem. Imanta esme, būtība tāda vienkārši ir’ – Vaira Vīķe Freiberga.

Olefa T. Vēža dienasgrāmata: Oleftinas dzīvesstāsts ātri kļuva par šausmu filmu. Protams, viņai vienmēr bija patikuši trilleri, tomēr kļūt par šī žanra galveno varoni viņa nebija gatava. Nodevība, vardarbība un sāpīgi kritieni - tas ir tikai sākums.

Pāvulīte A. Deg kamīnā uguns: Stāsti.

Repše G. Atlantas: Gundegas Repšes darbā "Atlantas" pasauli uz saviem pleciem cenšas noturēt sievietes. Rakstniece izjūt pasauli līdzīgi kā barometrs, trāpīgi, skaudri un līdz sirds dziļumiem patiesi, ietērpjot vārdos arī visgrūtāk pasakāmo. Līdzās filozofiskām pārdomām grāmatā pat ļoti klātesošs ir arī eksistenciāli ekspresīvs kliedziens par to, kas pasaulē notiek tieši šobrīd.

Ruperts M. Liktenis: Pavirši vērojot sadzīves problēmas, var likties, ka daudz kas notiek nejauši, kam nav dziļāku cēloņu. Diezgan populāra ir versija, ka cilvēks dzīvo bez kāda augstāka plāna, un pēc nomiršanas viņa apziņa pazūd, tāpat kā pazūd fiziskais ķermenis. Romānā autors atklāj pavisam citu ideju - nejaušību šajā dzīvē nav, pat mats nenokrīt no galvas bez Dieva ziņas. Visu kontrolē cēloņu un seku jeb karmas likums.

Rušmane-Vēja A. Lūznis: Amanda saspringtā dzīves brīdī nolemj nopirkt auto, bet drīz uzzina, ka tikusi pie norakstīta lūžņa, kuram katrs jēdzīgs automehāniķis iesaka iet ar līkumu. Taču uzticamais lūznis savai jaunajai īpašniecei ne tikai sagādā asas izjūtas, interesantus piedzīvojumus un pareģo nākotni, bet arī izved no strupceļa par spīti tam, ka pārējie Amandu sauc par traku.

Šulce Dz. Zvaigžņu vedējs: Par ko šī grāmata? Par mīlestību. No velosipēda spieķiem darinātas adatas derēja, lai noadītu greznu kleitu pilngadības svētkiem. Mani bijušie skolasbiedri grāmatas lappusēs aizceļos atmiņās par to laiku un dzīvi, kad tikko iepazinām pasauli, kāda mums tolaik bija lemta

Tora I. Saulespuķu ceļš: Dzeja.

Virks R. Cilvēki man nepatīk: Krājumā apvienoti 34 humora pilni stāsti, kuros Virks sev raksturīgajā, viegli ironiskajā stilā apcer gan sadzīviskas tēmas, piemēram, “Smēķēšana”, “Bezmiegs” vai “Biezpiens”, gan izaicinošākus tematus kā “Fetišs” vai “Sieviete”.

Zimnoha  R. Vīratēvs: Dzīve spēj izmest tādus līkumus, kurus cilvēks pat nevar iztēloties. Arī Liliānai, tramīgi gaidot pirmo tikšanos ar vīratēvu, pat prātā neienāk, ka viņas un Askolda gadu starpība būs vismazākais no visiem iespējamiem satraukuma iemesliem.

 


ĀRVALSTU DAIĻLITERATŪRA


Bārnsa Dž. Mantojuma ēnā: Mīkla aiz mīklas. Noslēpums aiz noslēpuma. Uzvarētājs iegūs visu. Lai saņemtu miljardiem dolāru lielo mantojumu, Eiverijai Hotorna namā jāizdzīvo vēl tikai dažas nedēļas. Brīvība ir rokas stiepiena attālumā, bet katru soli izseko paparaci un ģimenes tumšo noslēpumu pavisam reālie augļi. Vienīgie, kam viņa vēl var uzticēties, ir šarmantie Hotornu brāļi. Bīstamā spēle sasniedz kulmināciju, kad tajā beidzot iesaistās arī tie spēlētāji, kas līdz šim slēpās ēnās.

Boije L. Medījums: Tāpat kā pretošanās triloģijas pirmajā daļā "Latvānis", tā arī otrajā grāmatā autore lasītāju iepin ­tādos šausminošos noslēpumainības un spriedzes valgos, no kuriem izdodas atbrīvoties tikai tad, kad ir aizvērta grāmatas pēdējā lappuse.

Grigs. Jēzus kaķis: Divdesmit īso stāstu krājums: to caurvij spilgtas stāstnieka bērnības atmiņu ainas, kas atdzīvina traumatiskus pārdzīvojumus protezēšanas klīnikā Vācijā, neļauj aizmirst skolas laikā piedzīvoto līdzdalību vienaudža mobingā. Otru nozīmīgu tematisku līniju veido jūtīgas radošas personības vērojumi Erevānas ielās: īpaši izteiksmīgi ir “mazo cilvēku” — nabadzīgu mākslinieku, bezpajumtnieku, cilvēku ar mentālās veselības problēmām, autsai­deru — portretējumi. Autora stilam raksturīga naivitāte, mistisku atklāsmju, fantastikas un šausmu stāsta elementu klātbūtne.

Harana M. Meitene vējā: Reičela ir daudzsološa skolniece, kam priekšā gala eksāmeni un iestāšanās universitātē. Līdz brīdim, kad viņa iemīlas pievilcīgajā un tāpēc bīstamajā Marko, kas būtu dēvējams par misteru Dārsiju ar pīrsingu degunā. Ketrina mēģina būt laba māte Reičelai un sirsnīga kolēģe darbā – taču vēlas, kaut viņas pievilcīgā priekšnieka uzmanības apliecinājumi nebūtu tik kārdinoši…

Krofta K. Kāzu viesis: Pa zeltainām pludmales smiltīm Emilija dodas pie sava pievilcīgā līgavaiņa Džeremija. Viņš stāv pie altāra kopā ar savu mazo meitiņu Leksiju. Emilija no sirds tic, ka šī diena ir jaunas dzīves sākums viņiem visiem. Tagad līdzās būs Džeremijs, un ēnas no viņas tumšās pagātnes vairs nekad neatgriezīsies. Ceremonija ir īsa. Nu jau Emilija ir precēta sieva, viņa uzsmaida savam brīnišķīgajam vīram. Žēl tikai, ka nav neviena viņas tuvinieka. Abi viņas vecāki ir miruši. Visi aplaudē, kad jaunlaulātie saskūpstās, Emilija pagriežas pret viesiem, un viņas sirds sastingst šausmās. Ir ieradies Kristians. Cilvēks, kurš var izpostīt visu, ko Emilija tik rūpīgi ir veidojusi.

Pavičičs J. Sarkanais ūdens: 20. gadsimta beigas Horvātijā. Kara fonā risinās ģimenes traģēdija: nelielā ciematiņā pazūd meitene, un vienīgie, kas viņu turpmākos gadu desmitus turpina meklēt, ir ģimene. Mainās varas, uzglūn korupcija, haoss un vienaldzība, bet pazudusī meitene kļūst par simbolu cilvēcībai. Viņa ir kā cerība, kas vienmēr sniedz atbalstu, kamēr nozieguma atrisinājums izrādās šokējošāks par kataklizmām. 

Švarcenegers A. Esi noderīgs. 7 padomi dzīvei: Grāmata uzrunā lasītāju Arnolda sirsnīgajā, harizmātiskajā balsī, vedinot doties iedvesmojošā ceļojumā, kurā atklājas Arnolda pieeja jēgpilnai dzīvei. Viņš parāda, kā likt šo pieeju lietā, lai virzītos uz savu izsapņoto nākotni. Savas atziņas Arnolds spilgti ilustrē ar stāstiem no personiskās dzīves – gan jau dzirdētiem, gan tādiem, kas pirmoreiz izskan tikai šajā grāmatā.

Žibēla K. Nevainīgo šķīstītava: Mani sauc Rafaēls. Savas dzīves četrpadsmit gadus es esmu pavadījis aiz restēm. Kopā ar brāli Viljamu un diviem līdzzinātājiem mēs tikko apzagām juvelierveikalu Vandomas laukumā Parīzes centrā, pievācām dārglietas trīsdesmit miljonu eiro vērtībā. Tā bija iecerēta kā gadsimta iespaidīgākā laupīšana, bet izvērtās par asinspirti. Divi bojāgājušie un viens ievainotais – mans brālis. Tāpēc ir nepieciešams steidzami atrast drošu patvērumu, kur Viljams varētu atgūt spēkus.

 


NOZARU LITERATŪRA


Astroloģija.


Račs A. Astroloģija dvēselei.


Psiholoģija

Džonsone S. Turi mani cieši līdzās: Septiņas sarunas mīlestības pilnai dzīvei mūža garumā.

Jemberga L. Izaudzēt laimi: Zinātnē pamatots laimes treniņš.

Ozola Z. L. Naudaskaķis.

Rendals D. Sapņuzeme: Piedzīvojumi savādajā miega zinātnē.

Rosāre J. Bagātības rokasgrāmata.

Stančofa L. 12 soļi ceļā pie sevis: Paņēmieni sava potenciāla atraisīšanai

Stančofa L. Un tad es kļuvu par planētu:Kā es izdzīvoju pirmo pusgadu pēc bērnu adopcijas


Satiksmes drošība

Ceļu satiksmes noteikumi, ceļa zīmes, apzīmējumi un ceļu satiksmes likums.


Izglītība

Mūrnieks A. Izglītības mērķi kultūras paradigmu maiņās.


Folklora. Etnogrāfija

Segliņš V. Senās Ēģiptes sabiedrība. Matu kārtojums un parūkas.


Medicīna

Feihtingers T. Šislera sāļi.

Fergusone A. Noslēpumainais klejotājnervs: Kā iemācīt ķermeni atbrīvoties no stresa,traumām un trauksmes.

Tereško A. Sirds slimību fitoterapija.


Lauksaimniecība

Praktiskais augļu dārzs: Koki un ogu krūmi ģimenes saimniecībai.

Skaistākās dārza puķes: Idejas saulainai un noēnotai dobei.

Mana kaķu un kaķēnu grāmata.

Mana suņu un kucēnu grāmata.


Māksla. Mūzika. Sports

Edgars Liepiņš. Ziemeļu zvaigzne.

Šneidere M. Ēvalds Valters. Gadsimts cilvēkā. Cilvēks gadsimtā.

Pjotrovskis P. Agorafilija: Māksla un demokrātija postkomunistiskajā Eiropā.

Spīrsa B. Sieviete manī.

Svilāns A. Eiropas skaistākie dārzi.


Biogrāfijas

Brauna T. Karaļnams: Patiesība un posts Vindzoru galmā.


Vēsture

Linde M. Arkaima. Baltu izcelšanās vēsture.

 

Izmanto iespēju un rezervē grāmatas mājās! Ja Tev nav autorizācijas dati, tad vispirms jāatnāk uz bibliotēku un abonementā jāpalūdz izveidot lasītāja autorizācijas datus - lietotāja vārdu un paroli, lai varētu pilnvērtīgi izmantot kopkatalogu. Tajā varēsi sekot līdzi pie sevis esošo un pasūtīto grāmatu skaitam, kā arī elektroniski pieprasīt grāmatas nodošanas termiņa pagarināšanu.

 

Bibliotēka ir atvērta Tev!


Lai rokas stiepiena attālumā vienmēr prātu kustinoša un sirdi sildoša grāmata!


10.05.2024 13:46 (komentāri: 0)

Iet atpakaļ

Pievienot komentāru