Īsgrāmatiņu laiks

Andreja Jesena 150. gadadienā aizvadīts īsgrāmatiņu konkursa “Es kā Jesens” noslēguma pasākums. Bauskas Centrālā bibliotēka saņēma kopumā 90 īsgrāmatiņas, kuru autori ir Bauskas novada izglītības iestāžu skolēni. Īsgrāmatiņās asprātīgi un niansēti dzejoļu ilustrējumi mijās ar bērnības garšu, smaržu, emociju un piedzīvojumu atainojumiem.

 

Īsgrāmatiņu veidošanā jeb "izdošanā" tika aicināti skolēni no 1. līdz 9. klasei. Dotie uzdevumi bija atšķirīgi - bērni līdz 4. klasei ilustrēja vienu no piedāvātajiem novadnieku dzejoļiem, savukārt piektās līdz devītās klases audzēkņu uzdevums bija veikt pašiem savu bērnības atmiņu pierakstu kādā no daiļliteratūras veidiem. Tā ir atsauce uz Andreja Jesena ieguldījumu grāmatniecībā - ilustratīvi saistošas bērnu un jauniešu literatūras izdošanu, kā arī bērnības atmiņu žanra iedzīvināšanu.

 

Pasākumā ar izzinošu stāstījumu uzstājās Bauskas Bērnu un jauniešu medijpratības pulciņš "Bauskas dārgumu meklētāji", kuri ierādīja to, kas rakstīts "Jaunības Tekās" pirms 100 gadiem, kā arī bija sagatavojuši nelielu viktorīnu.

 

Diplomus par augstvērtīgu darbu piešķīra četrās kategorijās un pasniegtas tika arī speciālbalvas, iepriecinot 18 bērnus un jauniešus. Sumināto autoru veikums bija vērojams uz lielā ekrāna, kurp grāmatiņas bija pārnestas digitālā formātā. Mazo klašu grupa pārsteidza ar spēju saskatīt dzejoļos sīkas nianses un ekspresīvi attēlot notikumus, piemēram, gaiļa kājas izbradātu vijolīti (V. Ļūdēns "Vijolīte") vai stārķa negausīgo attieksmi pret iemīlējušos vardi (V. Plūdons "Starks un varde"). Savukārt lielo klašu grupā uzplaiksnīja un mazajās lappusēs iemūžinātas paliks atmiņas par pirmā piena zobu izkrišanu, gliemežu un varžu māju būvniecību, zemeņu ievārījuma vārīšanu, mācīšanos braukt ar divriteni, kopā ar opi piedzīvoto bizmārīšu uzlidojumu un daudzi citi patiesi aizkustinoši stāsti. Katru no 90 īsgrāmatiņām līdz maija vidum var aplūkot, izšķirstīt Bauskas Centrālajā bibliotēkā, izstādē “Izdevis Andrejs Jesens, izdevuši skolēni”.

 

1.-2. klašu grupā tika iesniegtas 22 īsgrāmatiņas. Diplomus par augstvērtīgu sniegumu saņēma Valles pamatskolas 1. klases skolniece Undīne Asmonaviča par darbiņu "Vēstule zaķim" (Z. Purvs) un 2. klases skolniece Ketrīna Semjonova, kura ilustrēja dzejoli "Vijolīte" (V. Ļūdēns). Žūrijas locekļi lēma ar speciālbalvām pateikties Bauskas Mūzikas un mākslas skolas sagatavošanas klases skolniecēm Martai Irmanei, Martai Skustā un Esterei Zaharčenokai, kuras košās vijolīšu krāsās ļāva uzplaukt V. Ļūdēna dzejolim.

 

3.-4. klašu grupas 11 īsgrāmatiņās atainots Ziedoņa Purva dzejolis "Palīgs" un Viļa Plūdoņa dzejolis "Starks un varde". Par veikumu suminātas tika Valles pamatskolas 3. klases skolnieces Darja Afanasjeva, Elizabete Grīsle un Marta Jansone, kuras krāsās ietērpa un īsgrāmatiņu formātā pārnesa dzejoli "Starks un varde" (V. Plūdons). Paldiesbalvu žūrija piešķīra Zālītes speciālās pamatskolas 4.c skolniekam Aigaram Orlovskim, kurš savu īsgrāmatiņu rūpīgi izveidojis cietajos vākos.

 

5.-7. klašu grupā 34 īsgrāmatiņas vēstīja par bērnībam ainām. Diplomu saņēma Līva Viļuma par īsgrāmatiņu "Paslēpes iepirkšanās centrā" un Evelīna Marta Lepse, kas dalījās ar "Nolādētā kaķa" stāstu (abas no Vecsaules pamatskolas 6.a klases). Par augstvērtīgu darbu sveica arī Lību Mustermani no Uzvaras pamatskolas 6. klases par stāstu "Šokolādes saldējums" un Sandri Vecvagaru no Vecsaules pamatskolas 5.a klases un viņa atmiņu pierakstu "Meža apmeklējums Ziemassvētku rītā". Speciālbalvu par oriģinālu dzejoļa atainojumu saņēma Jānis Ralfs Strūbergs no Zālītes speciālās pamatskolas 7.c klases.

 

8.-9. klašu grupā 23 īsgrāmatiņu vidū suminātas četras autores un viņu paveiktais - Lauras Andersones "Gliemezim jauna māja" un Sanijas Kavaļauskas "Jūra" (abas no Uzvaras pamatskolas 8. klases), kā arī Karīnas Dumitrovičas "Zemeņu ievārījums" (Uzvaras pamatskola, 9. klase) un Elīzas Puriņas "Elīzas ceļojums uz zoodārzu" (Valles pamatskola, 8. klase).

 

Konkursā piedalījās skolēni no Valles pamatskolas, Uzvaras pamatskolas, Pilsrundāles vidusskolas, Vecsaules pamatskolas, Zālītes speciālās pamatskolas un Bauskas Mūzikas un mākslas skolas. Paldies skolēniem, viņu skolotājiem un vecākiem, kuri veltīja laiku, lai konkursa dalībniekus atgādātu uz Bausku par spīti darba nedēļas noslēgumam un veicamajam attālumam! Paldies pacietīgiem žūrijas komisijas locekļiem - Vijai Cerusai, Sandrai Cīrulei, Mārītei Šulcei un Sarmītei Zanderei!

 

Fotomirkļi no konkursa noslēguma pasākuma pieejami šeit. Aicinām sekot līdzi mūsu aktivitātēm sociālo tīklu platformās facebook.com un instagram.com. Pievienojam arī saiti, kur var izlasīt par visām bibliotēku īstenotajām un plānotajām aktivitātēm zem "Latviešu Grāmatai 500" zīmes - gramatai500.lv.

 

tl_files/images/novadpetnieciba/Issgramatinu izstade A3(2).png

17.04.2023 15:08 (komentāri: 0)

Iet atpakaļ

Pievienot komentāru