Literatūras ceļvedis

Jau otrais "Literatūras ceļveža" numurs sasniedz savus lasītājus mums visiem sarežģītajā un grūti izprotamajā laika periodā, kurš joprojām mulsina ar neziņu par nākotni un par iespējamo pareizo reaģēšanu uz apkārtējā pasaulē notiekošo. Pa šo nu jau otro mēnesi ieilgušo pandēmijas periodu lielākā daļa no mums visdrīzāk ir apraduši ar esošo situāciju un atraduši sev atbilstošāko "izdzīvošanas formulu", jo cilvēks kā saprātīga būtne prot un var sadzīvot ar jebko. Dzirdēts gan par brīvā laika pārpalikumu, gan vēl biežāk – par vēl lielāku aizņemtību, cenšoties līdzsvarot laiku starp darba vietu, attālināto darbu, attālinātajām mācībām, ikdienas rūpēm ģimenē utt. Rodas jautājums: cik no šī laika izdodas atvēlēt lasīšanai? It īpaši – sievietei, kura tradicionāli tomēr īsteno kopatbildību par veiksmīgu visas ģimenes norišu sabalansēšanu? Ir aizdomas, ka tomēr ne pārāk daudz…

 

Savs skatījums uz lietām un to vērtējumu, kā allaž, ir radošo profesiju pārstāvjiem – māksliniekiem, kino industrijā iesaistītajiem un, protams, literātiem. Šis laiks ir un paliks unikāls mums visiem, vienalga, vai kļūsim brīvi no vīrusa psiholoģiskā spiediena vai tas "paliks uz dzīvi" pie mums, un pēc gadiem uz to objektīvi palīdzēs atskatīties arī šī perioda iemūžinājums skaņu, attēlu vai tekstveida atmiņās. Jau dzirdēts par dokumentālā kino projekta tapšanu, par vizuālās mākslas pārstāvjiem, kuri pašizolācijā strādā ar savu šī brīža izjūtu atveidojumu. Varam būt visai droši, ka līdzīgās norisēs iesaistītas arī rakstošās personības. Varbūt arī kādam no mums, bibliotekāriem, top sava "krīzes perioda dienasgrāmata"? Vēl vairāk – šis periods ir jau fiksēts!

 

Šajā "Literatūras ceļveža" numurā tiek piedāvāts ieskats itāļu fiziķa un rakstnieka Paolo Džordāno esejā par skatījumu uz vīrusa plosīšanos Itālijā – grāmatiņa apbrīnojami ātri iztulkota un jau pieejama latviešu valodā. Par nedaudz līdzīgām sajūtām – dzīvi izolācijā no apkārtējās pasaules, gan ne saistībā ar pandēmiju – jau agrāk rakstījuši vairāki krievu autori: lasāmo ieteikumu klāstā šoreiz tematiski "ieguļas" arī grāmatas "Cietuma uzrauga piezīmes" un "Kolimas stāsti".

 

Tomēr šis numurs nav tikai uz krīzi vērsts; patiesībā sākotnēji bija plānots to nemaz nepieminēt… Un tomēr – nevaram izlikties, ka tās nav! Daudzpusībai aprīļa numurā iekļautas arī pāris grāmatiņas pašiem mazākajiem, vienu absolūtu klasikas pērli – jauno "Mazā prinča" tulkojumu, kā arī vairāki nozaru izdevumi. Tomēr īpašās "odziņas" statusā šoreiz  jāizceļ grāmatu "Puika, kurš redzēja tumsā". Gribētos cerēt, ka no tās strāvojošais optimisms mums var palīdzēt saskatīt drošāko ceļu caur tumsu – tieši šobrīd!

 

Izdevums pieejams šeit!

Izdevuma sagatavotāji priecāsies par Jūsu atsauksmēm un ieteikumiem satura pilnveidē, jo tikai tā izdevums var tapt par bibliotekāru vidē gaidītu un praktiskajā darbā noderīgu izdevumu!

29.04.2020 09:50 (komentāri: 0)

Iet atpakaļ

Pievienot komentāru